ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: «Ξαναμπαίνω στην ατμόσφαιρα σαν προωθητικός πύραυλος» - «Αντίο» με στήριξη στην Τρας

Μπόρις Τζόνσον: «Ξαναμπαίνω στην ατμόσφαιρα σαν προωθητικός πύραυλος» - «Αντίο» με στήριξη στην Τρας
Ο Μπόρις Τζόνσον κατά την τελευταία ομιλία του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας AP Photo/Alberto Pezzali

Την «ένθερμη υποστήριξή» του προς την διάδοχό του Λιζ Τρας εξέφρασε ο Μπόρις Τζόνσον κατά την τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία συνοδεύτηκε από αρκετές ενδιαφέρουσες αναφορές 

Ο Μπόρις Τζόνσον εκφώνησε την τελευταία του ομιλία στο έθνος, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «πύραυλο εκτόξευσης που έχει εκπληρώσει τη λειτουργία του». Μιλώντας έξω από μια κατάμεστη Ντάουνινγκ Στριτ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε: «Αυτό ήταν παιδιά».

Επίσης πρόσθεσε: «Σχετικά με το θέμα της αναπήδησης σε μελλοντικές καριέρες, επιτρέψτε μου να πω ότι τώρα είμαι σαν ένας από αυτούς τους ενισχυτικούς πυραύλους που έχει εκπληρώσει τη λειτουργία του. Και τώρα θα ξαναμπώ απαλά στην ατμόσφαιρα και θα περιφέρομαι αόρατα σε κάποια απομακρυσμένη και σκοτεινή γωνιά του Ειρηνικού».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός παρομοίασε ακόμη τον εαυτό του με τον πολιτικό και στρατιωτικό ηγέτη της αρχαίας Ρώμης Κιγκινάτο, λέγοντας πως, όπως και ο δικτάτορας του 5ου αιώνα π.Χ., έτσι κι αυτός επιστρέφει τώρα στο άρορτο και το χωράφι του.

«Θα προσφέρω στην κυβέρνηση αυτή την πιο ισχυρή υποστήριξή μου», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, προτού μεταβεί στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ.

«Θα στηρίξω την Λιζ Τρας και την κυβέρνησή της σε κάθε της βήμα», σημείωσε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι η διάδοχός του, η Λιζ Τρας, θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους πολίτες να αντεπεξέλθουν στις ραγδαία αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

O Μπόρις Τζόνσον μετά την ομιλία του έξω στη Ντάουνινγκ ΣτριτAP Photo/Alberto Pezzali

«Και γνωρίζω ότι η Λιζ Τρας και αυτή η συμπονετική Συντηρητική κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε τους πολίτες στην έξοδο από αυτή την κρίση και αυτή η χώρα θα το αντέξει και θα κερδίσουμε», συνέχισε.

«Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για την οικονομία. Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τις οικογένειες σε όλη τη χώρα. Μπορούμε να το ξεπεράσουμε και θα το κάνουμε, θα βγούμε από αυτό πιο δυνατοί», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ