ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μετά την εκλογή Τρας

Βρετανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μετά την εκλογή Τρας
Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ (AP Photo/Muhizi Olivier, File)

Λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η νίκη της Λιζ Τρας στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της, όταν η Τρας αναλάβει επίσημα της πρωθυπουργία.

«Συγχαίρω τη Λιζ Τρας για την εκλογή της και θα την στηρίξω ως νέα πρωθυπουργό» ανέφερε η Πατέλ στην επιστολή της παραίτησής της, που απευθύνεται στον Μπόρις Τζόνσον.

«Επέλεξα να συνεχίσω να υπηρετώ τη χώρα και την περιφέρεια του Γούιθαμ από τα πίσω έδρανα (σ.σ. του κοινοβουλίου) όταν αναλάβει επισήμως η Λιζ Τρας και διορίσει νέο υπουργό Εσωτερικών», πρόσθεσε.

«Από τα πίσω έδρανα, θα υποστηρίξω πολλές από τις πολιτικές που έχω υπερασπιστεί τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

«Ήταν μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω τη χώρα μας ως υπουργός Εσωτερικών τα τελευταία τρία χρόνια και να εκπληρώσω τις δεσμεύσεις μας να στηρίξουμε και να μεταρρυθμίσουμε την αστυνομία μας, να υπερασπιστούμε την σκληρά εργαζόμενη νομοταγή πλειοψηφία, να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα μετανάστευσης και ασύλου και να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία», αναφέρει η Πατέλ στην επιστολή της παραίτησής της.

«Η υποστήριξή σας αυτή την περίοδο έχει προσφέρει ένα απαράμιλλο πακέτο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων», συνέχισε η ίδια.

Μιλώντας για τις πολιτικές για τη μετανάστευση και τη δουλεία, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ασύλου της Ρουάντα, η Πατέλ είπε: «Όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχει ενιαία λύση σε αυτή την τεράστια πρόκληση και η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα των θεμάτων για να σταματήσει την παράνομη είσοδο των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Λιζ Τρας αναμένεται ότι θα μεταβεί αύριο, Τρίτη στις 12.10 το μεσημέρι (ώρα Βρετανίας, 14.10 ώρα Ελλάδας) στο Κάστρο του Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, όπου θα λάβει τον επίσημο διορισμό της από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ανακτόρων, θα αναχωρήσει από το Μπαλμόραλ γύρω στις 12.40.

Η Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν θα αντικαταστήσει την Τρας

Σύμφωνα με αναφορές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, την Πατέλ πρόκειται να αντικαταστήσει στη θέση της η ινδικής καταγωγής Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν.

Η 42χρονη Μπράβερμαν ήταν υποψήφια για την ηγεσία των Τόρις στους πρώτους γύρους του διαγωνισμού. Μετά τον αποκλεισμό της στο δεύτερο γύρο στα μέσα Ιουλίου, υποστήριξε την υποψηφιότητα της Τρας και κάλεσε τους υποστηρικτές της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ