ΚΟΣΜΟΣ

Στριμωγμένος ο Πούτιν στην Ουκρανία - Ετοιμάζει την απάντησή του

Στριμωγμένος ο Πούτιν στην Ουκρανία - Ετοιμάζει την απάντησή του
Η «πίεση» προς τον Ρώσο πρόεδρο γίνεται πλέον όλο και πιο εμφανής (Vladimir Smirnov/TASS News Agency Host Pool Photo via AP)

Σε «δύσκολη» θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις σημαντικές επιτυχίες που σημείωσε ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος έχει εξαπολύσει σφοδρή αντεπίθεση στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, ανακαταλαμβάνοντας μεγάλες εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ήττες τις οποίες υφίσταται η Ρωσία αναφέρονται πλέον και στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έως τώρα θριαμβολογούσαν για τις επιτυχίες του Κρεμλίνου.

Το κορυφαίο εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ξεκίνησε χθες, Κυριακή, με μια σπάνια παραδοχή: «Στην πρώτη γραμμή της ειδικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), αυτή ήταν η πιο δύσκολη εβδομάδα μέχρι στιγμής», δήλωσε μελαγχολικά ο παρουσιαστής Ντμίτρι Κισέλεφ, κάνοντας λόγο για ρωσική υποχώρηση.

«Ήταν ιδιαίτερα δύσκολα κατά μήκος του μετώπου του Χάρκοβο, όπου μετά από επίθεση από εχθρικές δυνάμεις που ξεπερνούσαν αριθμητικά τις δικές μας, τα (ρωσικά) στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις που είχαν προηγουμένως ‘απελευθερώσει’», συνέχισε ο ίδιος, σύμφωνα με το BBC.

Η Μόσχα είχε καταλάβει αυτές τις περιοχές πριν από μήνες, αλλά μετά από μια αστραπιαία αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, ο ρωσικός στρατός έχασε σημαντικό έδαφος στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Αυτή η ήττα έχει πυροδοτήσει οργή στα φιλορωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στους «πατριώτες» Ρώσους μπλόγκερ, οι οποίοι κατηγόρησαν τον στρατό τους για λάθη.

Καντίροφ: Έχουν κάνει λάθη και νομίζω ότι θα βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα

Το ίδιο και ο ισχυρός ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ. Σε μια ένδειξη ότι το Κρεμλίνο μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες για την απώλεια εδάφους που οι ρωσικές κατοχικές διοικήσεις είχαν επανειλημμένα δηλώσει ότι σχεδίαζαν να κρατήσουν «για πάντα», ο Καντίροφ υπονόησε ακόμα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μην γνώριζε την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων.

«Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική», προειδοποίησε ο Καντίροφ, «θα αναγκαστώ να μιλήσω με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και την ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω την πραγματική κατάσταση στο μέτωπο. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η κατάσταση».

«Έχουν κάνει λάθη και νομίζω ότι θα βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα», είπε ο Καντίροφ σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram την Κυριακή.

Δημοτικοί σύμβουλοι της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης ζητούν παραίτηση Πούτιν

Η «πίεση» προς τον Ρώσο πρόεδρο γίνεται πλέον όλο και πιο εμφανής. Δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραιτηθεί. Την έκκληση με τη λίστα υπογραφών δημοσίευσε η δημοτικός σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης Ξένια Τορτσιόμ.

«Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ρωσίας, θεωρούμε ότι οι ενέργειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν βλάπτουν το μέλλον της Ρωσίας και των πολιτών της. Απαιτούμε την παραίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν από τη θέση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στην έκκληση.

Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο του Σμολνίνσκογιε στην Αγία Πετρούπολη με απόφασή του είχε ζητήσει από τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) να απαγγείλουν την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κήρυξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας και ως εκ τούτου να παυθεί από τα καθήκοντά του. Υπέρ ψήφισαν επτά δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ τρεις δήλωσαν αποχή.

Την επομένη ημέρα 9 Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπέγραψαν την έκκληση κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους ασκήθηκε διοικητική δίωξη για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού.

Την ίδια ημέρα, 9 Σεπτεμβρίου, στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοτικού συμβουλίου της περιφέρειας Λομονόσοφσκι της Μόσχας, δημοσιεύθηκε έκκληση των δημοτικών συμβούλων προς τον πρόεδρο Πούτιν με την οποία του ζητούσαν να παραιτηθεί. Στην έκκλησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι για την ευημερία της χώρας πρέπει να αλλάζει η εξουσία και επεσήμαιναν ότι μετά την δεύτερη θητεία του Ρώσου προέδρου «όλα πήγαν ανάποδα».

Ο Πούτιν καρατόμησε τον διοικητή της Δυτικής Στρατιάς

Μετά τις ουκρανικές επιτυχίες κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο Πούτιν καρατόμησε τον διοικητή της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στην Ουκρανία, ο οποίος, μάλιστα, είχε τοποθετηθεί μόλις πριν από 17 μέρες σε αυτό το πόστο.

Ο υποστράτηγος Ρομάν Μπερντνίκοφ αντικαταστάθηκε άμεσα από τον υποστράτηγο Αλεξάντερ Λάπιν, καθώς «χρεώθηκε» τις συντριπτικές ήττες και την άτακτη υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης αντεπίθεσης από τους Ουκρανούς στο Χάρκοβο.

Μάλιστα, η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών αναφέρει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξετάζει εάν ο Μπερντίνκοφ θα συνεχίσει να υπηρετεί στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Κρεμλίνο επέμεινε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, παρά την καταστροφική οπισθοδρόμησή της στο Χάρκοβο το Σαββατοκύριακο.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει την κατάσταση στην πρώτη γραμμή, πρόσθεσε.

Μετά την επιτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να παρουσιάσει την υποχώρησή του ως στρατηγική ανασυγκρότηση.

«Ελήφθη η απόφαση να ανασυνταχθούν τα ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές Μπαλακλέγια και Ιζιούμ και να επαναπροσανατολιστούν οι προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση του Ντονέτσκ», ανέφερε.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν γνωρίζει την εν λόγω «ανασυγκρότηση» των ρωσικών στρατευμάτων.

«Φυσικά, όλες οι ενέργειες του στρατού κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης αναφέρονται στον ανώτατο γενικό διοικητή (τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν)», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Ο πρόεδρος βρίσκεται σε συνεχή 24ωρη επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας και με όλους τους στρατιωτικούς ηγέτες».

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τους Ρώσους

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας πως μέσα σε 24 ώρες ανακατέλαβε «περισσότερες από 20 τοποθεσίες», στο πλαίσιο της αντεπίθεσής του εναντίον του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο.

«Η απελευθέρωση τοποθεσιών από τους Ρώσους κατακτητές συνεχίζεται στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός με την πρωινή αναφορά του. Στο σύνολο της γραμμής του μετώπου, «οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να διώξουν τον εχθρό από περισσότερες από 20 τοποθεσίες» μέσα σε 24 ώρες, πρόσθεσε.

«Κατά την υποχώρησή τους, τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα τις θέσεις τους και διαφεύγουν», διαβεβαίωσε ακόμη ο στρατός στην ίδια αναφορά.

Στο μεταξύ, ένας διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στην ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, υποστήριξε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την ουκρανική αντεπίθεση - αστραπή στην περιοχή ήταν οκταπλάσιες από τις ρωσικές και τις φιλορωσικές δυνάμεις. Ο Γκάντσεφ δήλωσε πως «η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη ώρα με την ώρα».

Παράλληλα, o ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τις ρωσικές δυνάμεις μέσα σε δύο εβδομάδες αντεπίθεσης στην περιοχή της Χερσώνας στα νότια, σε μια πρώτη αριθμητική εκτίμηση των ουκρανικών κερδών.

«Οι επιτυχίες μας αυτές τις δύο εβδομάδες είναι αρκετά πειστικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ναταλία Γκουμενιούκ, στρατιωτική εκπρόσωπος για τον νότο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού συνταγματάρχης Σεργκέι Τσερεβάτιι, δήλωσε στο BBC ότι η επιτυχής αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένη και τα αποτελέσματα της έχουν στρατηγική σημασία.

CNNi

Οι τελευταίες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού οφείλονται σε μια σειρά λόγους, δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, όπως είπε, ο φιλόδοξος στόχος που έθεσε η διοίκηση, ο λεπτομερής σχεδιασμός όλων των λεπτομερειών της επιχείρησης, οι παραπλανητικοί ελιγμοί, η επιλογή των πιο απρόσμενων τοποθεσιών για να πληγεί η άμυνα του εχθρού και αναμφισβήτητα το υψηλό μάχιμο ηθικό των ουκρανών στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τον Τσερεβάτιι η αντεπίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν αποφασιστικής σημασίας, επειδή στην πραγματικότητα στερεί από τους Ρώσους την δυνατότητα να συνεχίσουν την επίθεση στο Σλαβιάνσκ και να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Επίσης , υπογράμμισε ο Τσερεβάτιι, καταφέραμε να εκδιώξουμε τον εχθρό από το ίδιο το Χάρκοβο, που είναι ένα σημαντικό στρατιωτικό και βιομηχανικό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να βομβαρδίζει το ρωσικό πυροβολικό.

Συνολικά ο ουκρανικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχο του περισσότερες από 40 κατοικημένες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Μπαλακλέγια, Ιζιούμ, Βολτσάνσκ και άλλες.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός, τόνισε ότι οι επιτυχίες του ουκρανικού στρατού αποσκοπούν στο να κάμψουν σθεναρά το ηθικό του εχθρού. Είπε επίσης ότι «υπάρχουν σχέδια να απελευθερωθεί ολόκληρη η Ουκρανία, εκπονούνται λεπτομερώς επιχειρήσεις» και προσέθεσε ότι «σημαντική πτυχή στην περίπτωση αυτή είναι η δυτική στρατιωτική βοήθεια , την οποία αφομοιώνουμε γρήγορα».

Φιλορώσος αυτονομιστής: Δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο

Την ίδια ώρα, ένας από τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ντένις Πουσίλιν, παραδέχτηκε σήμερα ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» στο μέτωπο, λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κρατούν καλά».

Η δήλωση αυτή έγινε αφού ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σημαντικά εδαφικά κέρδη τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στην περιοχή του Χαρκόβου, αλλά επίσης και στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ο αντίπαλος προσπαθεί να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές», είπε ο Πουσίλιν στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, κάνοντας λόγο για «μαζικούς βομβαρδισμούς».

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» αναφέρθηκε επίσης σε επιθέσεις των Ουκρανών στην πόλη Λιμάν. Η κατάσταση, αν και «δύσκολη», παραμένει «υπό έλεγχο», υποστήριξε, λέγοντας ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις «προωθούνται σε ορισμένες ζώνες», χωρίς να τις κατονομάσει.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε ζώνες που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί κοντά στο Χάρκοβο και στους τομείς του Κουπιάνσκ και του Ιζιούμ.

Ποια θα είναι η αντίδραση του Πούτιν;

Ένα βασικό ερώτημα είναι: θα έχει όλο αυτό πολιτικές συνέπειες για τον Βλαντιμίρ Πούτιν;

Σύμφωνα με το BBC, όταν η αύρα του «αήττητου» ενός αυταρχικού ηγέτη εξασθενεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον προαναφερθέντα ηγέτη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα γνωρίσει την ιστορία της Ρωσίας. Δεν είχε καλό τέλος για τους προηγούμενους Ρώσους ηγέτες που έκαναν πολέμους και δεν τους κέρδισαν.

Η ήττα της Ρωσίας από την Ιαπωνία οδήγησε στην πρώτη Ρωσική Επανάσταση του 1905. Οι στρατιωτικές αποτυχίες στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο πυροδότησαν την Επανάσταση του 1917 και το τέλος του Τσάρου.

Ο πρόεδρος Πούτιν, ωστόσο, δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει ο ηττημένος.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται επομένως στο πώς θα απαντήσει ο Πούτιν στην υποχώρηση.

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος που να ξέρει τι ακριβώς σκέφτεται και τι σχεδιάζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πολλά μπορεί να εξαρτώνται από το πόσο ακριβείς είναι οι πληροφορίες που λαμβάνει από τους αρχηγούς του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Είχε προηγουμένως αποσιωπήσει τους ισχυρισμούς ότι έκανε έναν τρομερό λάθος υπολογισμό τον Φεβρουάριο, όταν πίστευε ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να καταβάλει την Ουκρανία μέσα σε λίγες μέρες. Σε μια πρόσφατη εμφάνισή του είπε ότι η Ρωσία δεν είχε «χάσει τίποτα» κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά οι μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών θα μπορούσαν να τον δυσκολέψουν στο πώς θα τις «πουλήσει» στον ρωσικό πληθυσμό.

Ωστόσο, δύο πράγματα είναι γνωστά: ο Ρώσος πρόεδρος σπάνια παραδέχεται ότι κάνει λάθη. Και σπάνια κάνει «κολωτούμπες».

Υπάρχει ένα ακόμη άβολο ερώτημα που βρίσκεται στο παρασκήνιο εδώ και μήνες: εάν δεν μπορεί να πετύχει τη νίκη μέσω συμβατικών όπλων, ο Ρώσος πρόεδρος θα καταφύγει στην πυρηνική ενέργεια;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ανοιχτά σημάδια πανικού στο Κρεμλίνο. Η ρωσική κρατική τηλεόραση ακούγεται πιο θετικά. Περιγράφει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας ως «σημείο καμπής στην ειδική επιχείρηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ