ΚΟΣΜΟΣ

Οργή για τις προσαρτήσεις στη Νέα Υόρκη: Έριξαν κόκκινη μπογιά στο Προξενείο της Ρωσίας

Οργή για τις προσαρτήσεις στη Νέα Υόρκη: Έριξαν κόκκινη μπογιά στο Προξενείο της Ρωσίας
Στη Νέα Υόρκη άγνωστοι περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά την πρόσοψη του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας Screen grab / twitter

Σφοδρές αντιδράσεις σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο προκάλεσε η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να προσαρτήσει Ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία.

Οι χώρες η μία μετά την άλλη καταδικάζουν τη «φάρσα» της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ενώ στη Νέα Υόρκη άγνωστοι έριξαν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας.

Μπάιντεν: Ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών

Νωρίτερα, νέες και «αυστηρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ καταδικάζοντας τις «δόλιες» προσαρτήσεις Ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα αναγνωρισθεί «ποτέ, ποτέ, ποτέ» η προσάρτηση εδαφών.

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την «δόλια» απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, η οποία, όπως είπε, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτές δεν θα αναγνωρισθούν «ποτέ, ποτέ, ποτέ».

«Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δείχνει την περιφρόνησή της για τα ειρηνικά έθνη παντού», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση του την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται τα «διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της Ουκρανίας:

«Μην κάνετε λάθος: αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει», ενώ πρόσθεσε:

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο της επικράτειάς της ενισχύοντάς τη στρατιωτικά και διπλωματικά και μέσω της πρόσθετης βοήθειας ύψους 1,1 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα», είπε ο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ