ΚΟΣΜΟΣ

Σήμα κινδύνου ξανά από την ΙΑΕΑ για ένα πυρηνικό ατύχημα στο σταθμό της Ζαπορίζια

Σήμα κινδύνου ξανά από την ΙΑΕΑ για ένα πυρηνικό ατύχημα στο σταθμό της Ζαπορίζια
Ο Ραφαέλ Γκρόσι παραχωρεί συνέντευξη Τύπου από το Κίεβο μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Hanna Arhirova

Για τη μεγάλη πιθανότητα να συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Ζαπορίζια προειδοποίησε εκ νέου ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο -τονίζοντας πως για την ΙΑΕΑ το εργοστάσιο σαφώς και παραμένει ουκρανικό, παρά την ιδιοποίησή του από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου προσάρτησης κατεχόμενων εδαφών.

«Για εμάς, είναι προφανές ότι το εργοστάσιο ανήκει στην [ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας) Energoatom, καθώς είναι ένα ουκρανικό εργοστάσιο» δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατόπιν συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και πριν μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με αξιωματούχους.

«Συνεχίζουμε να λέμε τι πρέπει να γίνει, δηλαδή ουσιαστικά κυρίως να αποτραπεί ένα πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό, κάτι που παραμένει μια πολύ, πολύ σαφής πιθανότητα», δήλωσε, καταγγέλλοντας επίσης «τις σχεδόν ανυπόφορες συνθήκες» στις οποίες εργάζεται το ουκρανικό προσωπικό του σταθμού.

Η Ρωσία ιδιοποιήθηκε επίσημα τον πυρηνικό σταθμό που κατέλαβε στρατιωτικά στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε την Τετάρτη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, βρίσκεται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, ένα από τα ουκρανικά εδάφη των οποίων η Ρωσία δήλωσε την προσάρτηση την περασμένη εβδομάδα, και όχι μακριά από τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ των εδαφών που ελέγχονται από το Κίεβο και αυτών που έχουν καταληφθεί από τη Μόσχα.

«Αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με το Διεθνές Δίκαιο. Θέλουμε ο πόλεμος να σταματήσει αμέσως και ασφαλώς η θέση της ΙΑΕΑ είναι ότι αυτό το εργοστάσιο είναι ουκρανικό εργοστάσιο», σημείωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι.

«Είμαστε ένας διεθνής οργανισμός που διέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και, όπως γνωρίζετε, οι προσαρτήσεις δεν είναι αποδεκτές βάσει του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ αναφέροντας παράλληλα ότι θα ασχοληθεί με τις «πρακτικές συνέπειες» της προσάρτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ