ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Ματαρέλα προς πάσα κατεύθυνση: «Η Ιταλία ξέρει να φροντίζει τον εαυτό της»

Μήνυμα Ματαρέλα προς πάσα κατεύθυνση: «Η Ιταλία ξέρει να φροντίζει τον εαυτό της»
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα AP Photo/Franc Zhurda

 «Η Ιταλία ξέρει να φροντίζει τον εαυτό της, με σεβασμό στο Σύνταγμα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ήταν η απάντηση του Ιταλού προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, σε ερώτηση, που του απηύθυνε δημοσιογράφος στο Τορίνο, αναφορικά με τυχόν «εποπτεία» της χώρας κατόπιν της δρομολογούμενης ανάληψης της πρωθυπουργίας από την Τζόρτζια Μελόνι.

Είναι προφανές ότι η ερώτηση αφορούσε την δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λοράνς Μπουν, η οποία, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Repubblica, τόνισε: «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τη Ρώμη, αλλά θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή το σεβασμό των αξιών και των κανόνων του Κράτους Δικαίου».

Η αντίδραση της Τζόρτζια Μελόνι ήταν έντονη, με την επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας να καταγγέλλει απειλή παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, συνεργάτες της Γαλλίδας υπουργού θέλησαν εν συνεχεία να κατεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και αποσαφήνισαν ότι «η υπουργός δεν θέλει να δώσει μαθήματα σε κανέναν» και ότι «η Γαλλία σέβεται στην δημοκρατική επιλογή των Ιταλών».

«Θέλω να ελπίζω, όπως συμβαίνει συχνά, ο Tύπος της Aριστεράς να παρερμήνευσε τις πραγματικές δηλώσεις που έγιναν από μέλη ξένων κυβερνήσεων και έχω εμπιστοσύνη στο ότι η γαλλική κυβέρνηση θα διαψεύσει άμεσα τα λόγια αυτά, τα οποία μοιάζουν υπερβολικά με μια απαράδεκτη απειλή ανάμειξης στις υποθέσεις κυρίαρχης χώρας, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ήταν η απάντηση που είχε δώσει νωρίτερα η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ιταλίας ως επικεφαλής συνασπισμού δεξιάς-ακροδεξιάς

«Η εποχή των κυβερνήσεων, υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίες ζητούσαν προστασία από το εξωτερικό, τελείωσε. Θεωρώ ότι είναι σαφές σε όλους, στην Ιταλία και στην Ευρώπη», υπογράμμισε η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μια εβδομάδα, και η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, δήλωσε ότι «η χώρα της θα παρακολουθήσει προσεκτικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και του δικαιώματος στην άμβλωση, μετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ