ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Σουροβίκιν: Το προφίλ του νέου επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Σεργκέι Σουροβίκιν: Το προφίλ του νέου επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν ανέθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τη διοίκηση όλων των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε μια στιγμή που η προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων συνεχίζεται με την ανακατάληψη εδαφών.

'Οπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, η αλλαγή αυτή ακολουθεί την απομάκρυνση, όπως αναφέρθηκε στις αρχές της εβδομάδας των δύο διοικητών από τις συνολικά πέντε στρατιωτικές διοικήσεις της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, ο Σουροβίκιν είναι «άκρως διεφθαρμένος και βάναυσος στρατηγός, ακόμη και για τα πρότυπα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πρόκειται για έναν ισχυρό άνδρα του ρωσικού στρατού, με 35ετη καριέρα κατά την οποία έχει τιμηθεί με το «Τάγμα του Ερυθρού Αστέρα», το «Τάγμα της Στρατιωτικής Αξίας» και το «Τάγμα του Θάρρους» τρεις φορές, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 του απονεμήθηκε ο «Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Έχει διοικήσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, όταν η Μόσχα ενεπλάκη στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Υπό τη διοίκηση του Σουροβίκιν, η κυβέρνηση τoυ Άσαντ κατάφερε μια σημαντική καμπή στον αγώνα κατά των αντιπάλων του στον εμφύλιο πόλεμο, ανακτώντας πάνω από το 50% τον έλεγχο της Συρίας μέχρι τα τέλη του 2017 μετά από μια σειρά επιτυχημένων στρατιωτικών εκστρατειών. Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ήταν ο Σουροβίκιν που κατάφερε να ανατρέψει το ρεύμα του πολέμου στη Συρία.

Τον Φεβρουάριο του 2022, προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «υπεύθυνος για την ενεργή υποστήριξη και εφαρμογή δράσεων και πολιτικών που υπονομεύουν και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας καθώς και τη σταθερότητα ή την ασφάλεια στην Ουκρανία».

Η τοποθέτηση του Σουροβίκιν πάντως, έρχεται σε συνέχεια της προαγωγής σε υποστράτηγο του σκληροπυρηνικού Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος τοποθετήθηκε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία τροφοδοτώντας φήμες που υποστηρίζουν ότι προορίζεται για την θέση του υπουργού Άμυνας, ένα αξίωμα που κατέχει ο Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Πούτιν προήγαγε σε υποστράτηγο τον Τσετσένο Καντίροφ - Φήμες ότι θα πάρει τη θέση του Σοϊγκού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ