ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο: Πολωνία, Λιθουανία και Ουκρανία «ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Λευκορωσία

Λουκασένκο: Πολωνία, Λιθουανία και Ουκρανία «ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Λευκορωσία
Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα εμπλοκή του λευκορωσικού στρατού στον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω της σύστασης κοινού στρατιωτικού σώματος Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Χτίζοντας το αφήγημα για τη στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο, ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγορεί την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές» επιθέσεις και «στρατιωτική εξέγερση» στη χώρα του, λίγες ώρες αφού ανακοίνωσε την ανάπτυξη «περιφερειακής» στρατιωτικής δύναμης κρούσης από κοινού με τη Ρωσία.

«Η εκπαίδευση στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία μαχητών, συμπεριλαμβανομένων Λευκορώσων ριζοσπαστών, για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές, τρομοκρατικές ενέργειες και στρατιωτική εξέγερση στη χώρα, μετατρέπεται σε άμεση απειλή», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιωτικούς αξιωματούχους, και κατηγορώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «επιδεινώσουν την κατάσταση».

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο στενότερος σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει διαθέσει από την έναρξη του πολέμου στις ρωσικές δυνάμεις λευκορωσικές βάσεις για τη μεταφορά στρατιωτικών και εξοπλισμού στη βόρεια Ουκρανία. Εντούτοις, είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα εμπλοκή του λευκορωσικού στρατού στον πόλεμο μέσω της σύστασης κοινού στρατιωτικού σώματος.

Η σχετική ανακοίνωση Λουκασένκο, νωρίτερα τη Δευτέρα, «συνοδεύτηκε» από κατηγορίες ότι το Κίεβο προετοιμάζει επίθεση εναντίον του Μινσκ, και κατά συνέπεια Ρωσία και Λευκορωσία θα αναπτύξουν κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης -χωρίς να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτό.

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της [ρωσο-λευκορωσικής] Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λουκασένκο προσέθεσε πως οι δύο χώρες άρχισαν να ενώνουν δυνάμεις τους πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη ρωσική γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία.

Η ανακοίνωση περί κοινού στρατιωτικού σώματος ήλθε τη στιγμή που η Μόσχα εξαπολύει το σφοδρότερο κύμα πυραυλικών επιθέσεων από την πρώτη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία,, στοχεύοντας αμάχους και υποδομές ενέργειας στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

Liveblog CNN Greece: Όλες οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ