ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνες καταστροφής και φρίκης στο βομβαρδισμένο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνες καταστροφής και φρίκης στο βομβαρδισμένο Κίεβο
Εκτεταμένες καταστροφές στο Κίεβο AP Photo / Efrem Lukatsky

Αδιευκρίνιστο ακόμα αριθμό νεκρών, τραυματίες και μεγάλες καταστροφές άφησε ο ρωσικός βομβαρδισμός oυκρανικών πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις, ως αντίποινα για την επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας.

Από το πρωί της Δευτέρας οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το Κίεβο και έξι ακόμη πόλεις – το Ζιτομίρ, το Χμελνίτσκι, το Ντνίπρο, το Τερνοπίλ, την Λβιβ και το Μικολάιβ.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Ρωσία εκτόξευσε το πρωί της Δευτέρας 75 πυραύλους εναντίον πόλεων της Ουκρανίας.

«Το πρωί, ο επιτιθέμενος εκτόξευσε 75 πυραύλους, 41 από τους οποίους καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης «μη επανδρωμένα αεροπλάνα μάχης».

Οι εν λόγω επιθέσεις έχουν αφήσει πίσω τους αδιευκρίνιστο ακόμη αριθμό νεκρών και τραυματιών, με τις πρώτες πληροφορίες για το Κίεβο να κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς και 24 τραυματίες, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί καθώς περνάνε οι ώρες.

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιφέρειες

Στο μεταξύ, μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζουν πολλές περιφέρειες της Ουκρανίας.

Οι κυβερνήτες των επαρχιών του Χαρκόβου και του Σούμι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, του Ζιτομίρ, στο βορειοδυτικό, και του Χμελνίτσκιι, στο δυτικό, ανέφεραν όλοι «διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στα δίκτυα κοινής ωφελείας, μετά τα ρωσικά «πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές».

Παράλληλα εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν και στην ουκρανική πλευρά δύο μεθοριακών περασμάτων ανάμεσα στην Ουκρανία και την Πολωνία.

Οι διακοπές αυτές σημειώνονται στα μεθοριακά περάσματα της Μεντίκα και Κορτσόβα, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής Άνα Μιχάλσκα, μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σήμερα στην Ουκρανία.

Επικίνδυνη τροπή παίρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το κύμα επιθέσεων με πυραύλους και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα σε ουκρανικές πόλεις είχαν στόχο την ενεργειακή υποδομή της χώρας ενώ η ΕΕ δηλώνει «σοκαρισμένη» από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα κοινή στρατιωτική ομάδα στα δυτικά σύνορα της χώρας, ως «απάντηση» σε αυτό που αποκάλεσε «επιδείνωση της έντασης».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΡωσίαςΒλαντίμιρ Πούτιναναμένεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μια δυσοίωνη ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να κλιμακώσει τη σύγκρουση με την Ουκρανία, καθώς υπάρχει πληθώρα δημοσίων απαιτήσεων από τους σκληροπυρηνικούς για αντίποινα.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο live blog του CNN Greece

Live: Ρωσικά αντίποινα: Πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και επτά ακόμη πόλεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ