ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Θα καταστήσουμε τον Πούτιν υπόλογο για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου

Μπάιντεν: Θα καταστήσουμε τον Πούτιν υπόλογο για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου
«Αυτές οι επιθέσεις ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

«Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα καταστήσουμε τον [Βλαντιμίρ] Πούτιν και τη Ρωσία υπόλογους για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου και θα παράσχουμε την απαραίτητη υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν τη χώρα και την ελευθερία τους», δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη σκιά του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά αμάχων και υποδομών ενέργειας στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις πυραυλικές επιδρομές σε όλη την Ουκρανία που εξαπέλυσε τη Δευτέρα η Ρωσία, λέγοντας ότι δεν εξυπηρετούν κανένα στρατιωτικό σκοπό και καταδεικνύουν και πάλι «την απόλυτη βιαιότητα του παράνομου πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον του ουκρανικού λαού».

«Αυτές οι επιθέσεις ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συμμετάσχει αύριο, Τρίτη, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος η τρέχουσα κατάσταση, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε επίσης

Σαρλ Μισέλ: Εγκλήματα πολέμου διαπράττει η Ρωσία - Το βλέμμα στη συνεδρίαση της G7

«Καλούμε και πάλι τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως αυτή την απρόκλητη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το CNNi.

Επικοινωνία Μπλίνκεν - Κουλέμπα

Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, μετά τις «φρικιαστικές επιδρομές» της Ρωσίας, εξέφρασε νωρίτερα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αταλάντευτη οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια για την ασφάλεια, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αμυνθεί και να φροντίσει τον λαό της», αναφέρει ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι είχε συνομιλίες με την Μπρίτζετ Μπρινκ, την Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Ουκρανία, μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας σήμερα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις επιθέσεις της Ρωσίας σε εγκαταστάσεις υποδομής της Ουκρανίας και δεσμεύονται να καταστήσουν υπόλογη τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου και φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στη χώρα μας. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας» έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο μετά τις σημερινές μαζικές πυραυλικές επιθέσεις κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας, «όταν αυτό καταστεί ασφαλές».

«Τα συνεχιζόμενα πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τον πληθυσμό και τις πολιτικές υποδομές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας έχει ως εξής:

«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας, καθώς και κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων στο Κίεβο και αλλού. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τους πολίτες και τις πολιτικές υποδομές.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους πολίτες των ΗΠΑ να αναζητήσουν επί τόπου καταφύγιο και να αναχωρήσουν από την Ουκρανία τώρα χρησιμοποιώντας ιδιωτικές διαθέσιμες επιλογές χερσαίων μέσων μεταφοράς όταν είναι ασφαλές να το πράξουν».

Liveblog CNN Greece: Όλες οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ