ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Να λογοδοτήσει κάθε επιτιθέμενος και σφαγέας»

Ζελένσκι στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Να λογοδοτήσει κάθε επιτιθέμενος και σφαγέας»
Το αίτημα για τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για να καταστήσει υπόλογη τη Ρωσία επανανέλαβε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη «κάθε επιτιθέμενος και σφαγέας», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου που θα καταστήσει υπόλογη τη Ρωσία.

«Πρέπει η Ρωσία να αναγνωριστεί ως επιτιθέμενη και κάθε δολοφόνος και σφαγέας να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια αυτού του πολέμου», υπογράμμισε ο Ζελένσκι μιλώντας με βιντεοσύνδεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι νομικοί μηχανισμοί για να γίνει αυτό [...] Έχετε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου προκειμένου να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης η Ρωσία και να εφαρμοστούν οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας το αίτημα που είχει διατυπώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώπιον του ΟΗΕ.

«Χρειάζονται εγγυήσεις για να διασφαλιστεί η ειρήνη μακροπρόθεσμα. Είδαμε πώς η Ρωσία απορρίπτει κάθε διάλογο, πώς θέλει να μιλάει τη γλώσσα του τρόμου. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί σε όλα τα επίπεδα: Νομικό, πολιτικό», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, επικρίνοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης για το γεγονός ότι διατήρησε στους κόλπους του τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Η «πρόφαση» του διαλόγου με τη Ρωσία δεν θα πρέπει «να κρύβει κάποιες πτυχές του πολέμου» και να χρησιμοποιείται για να «κρυφτεί η αλήθεια», εκτίμησε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να «κάνει τον επιτιθέμενο να πληρώσει δίκαιο τίμημα για την επίθεσή του» και να «προετοιμάσει τον δρόμο ώστε οι υπεύθυνοι για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

«Η απομόνωση της Ρωσίας σε διπλωματικό επίπεδο είναι σημαντική, αυτή την πίεση πρέπει να νιώθουν: Πρέπει να δείξουμε στον ρωσικό λαό ότι αυτός ο πόλεμος θα του κοστίσει ακριβά», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Πολεμάμε και για τα συμφέροντα της Γερμανίας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε επίσης συνέντευξη στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF. «Τελικά, πολεμάμε και για τα συμφέροντα της Γερμανίας», επισήμανε αναφερόμενος στον αγώνα της χώρας του εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας και επαίνεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον γερμανικό λαό για τη στάση τους.

«Πάντα βαθμολογούσα τη Γερμανία πολύ θετικά, επειδή ένοιωθα την υποστήριξη της κοινωνίας από την αρχή. Από την αρχή αυτής της παράνομης κατοχής. Ουσιαστικά, η κοινωνία μας έχει υποστηρίξει ομόφωνα», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι.

Μιλώντας για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε πεπεισμένος ότι «έχει καλή και τώρα ακόμη καλύτερη γνώση του θέματος από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του». Ο Όλαφ Σολτς «ήταν ειδικός στα οικονομικά, στα τραπεζικά θέματα, στην πολιτική. Ένας πόλεμος όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», επισήμανε.

«Στο τέλος ο καγκελάριος διαπίστωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος άλλα λέει και άλλα κάνει, ότι δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί και ότι η Ουκρανία έχει απόλυτο δίκιο. Χτυπούσαμε για καιρό τις γερμανικές πόρτες και τα παράθυρα μέχρι να ακουστούμε», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η σχέση του με τον Όλαφ Σολτς έχει αλλάξει αμοιβαία και ότι θα ήθελε να συνεχιστεί αυτή η θετική τάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ