ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Συνελήφθησαν έξι Ρώσοι για φωτογράφιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και κατοχή drone

Νορβηγία: Συνελήφθησαν έξι Ρώσοι για φωτογράφιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και κατοχή drone
Η Νορβηγία, καθώς και η Δανία, έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας μετά τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream που αποδίδονται σε σαμποτάζ. Ελικόπτερο σε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή των διαρροών. Rune Dyrholm/Armed Forces of Denmark via AP

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα τέσσερις Ρώσους ως υπόπτους για φωτογράφιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, λίγες μέρες προτού συλλάβει άλλους δύο Ρώσους που φέρεται να είχαν στην κατοχή τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone).

Σύμφωνα με το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK οι τρεις άνδρες και η μια γυναίκα πραγματοποιούσαν λήψεις φωτογραφιών στην περιοχή Νούρλαν και εν συνεχεία συνελήφθησαν στην πόλη Μουσιογέν, όπου η αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητο τους.

Συνελήφθησαν στις 11 Οκτωβρίου, ενώ στις 14 Οκτωβρίου το δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση τους για μία εβδομάδα. Οι συλληφθέντες ισχυρίζονται ότι είναι τουρίστες και δεν γνώριζαν ότι απαγορεύεται να φωτογραφίζουν τις εγκαταστάσεις. Η νορβηγική αστυνομία δεν ανακοίνωσε τα ονόματα τους και δεν διευκρινίζει για τι είδους εγκαταστάσεις γίνεται λόγος.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η αστυνομία της κομητείας Νόρντλαντ αναφέρεται στις συλλήψεις των τριών ανδρών και μιας γυναίκας όπως και ότι είχαν κατασχεθεί κάμερες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αυτοκίνητό τους, αλλά δεν βρέθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η αστυνομία είχε επίσης ανακοινώσει την περασμένη Πέμπτη ότι κατά την διάρκεια τελωνειακού ελέγχου στα σύνορα, συνέλαβε έναν άνδρα με ρωσική και ισραηλινή υπηκοότητα, ο οποίος είχε drone στο αυτοκίνητο του, ενώ την Παρασκευή συνελήφθη, στην πόλη Τρομσόε της Αρκτικής και ένας άλλος Ρώσος που εντοπίσθηκε να πετάει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και να έχει στην κατοχή του κάμερες.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος με την διπλή υπηκοότητα Βιτάλι Ρουστάνοβιτς συνελήφθη στις 13 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια τελωνειακού ελέγχου στο συνοριακό σημείο Στουρσκούτ. Κατασχέσθηκαν δύο φωτογραφικές μηχανές κι ένα drone. O Ρουστάνοβιτς ισχυρίσθηκε ότι επισκέφθηκε την Νορβηγία για τουριστικούς σκοπούς και δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται η πτήση drones. Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση, ενώ ο ίδιος τέθηκε υπό κράτηση για δύο εβδομάδες.

Ένας ακόμη Ρώσος είχε συνελήφθη στις 14 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Τρομσόε έχοντας στην κατοχή του drone. Στις φωτογραφίες που έβγαλε υπάρχει και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο.

Η Νορβηγία έχει αυξήσει τα επίπεδα ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από μια σειρά εμφανίσεων drone κοντά στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου της και μετά τις διαρροές που σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στα ανοικτά της Σουηδίας και της Δανίας.

«Βλέπουμε τις συνέπειες της νέας κατάστασης ασφαλείας στη Νορβηγία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλι Ένγκερ Μέχλ. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω περιπτώσεις», επισήμανε.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Νορβηγία απαγόρευσε στους Ρώσους που επισκέπτονται την χώρα να χρησιμοποιούν drone. Το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα είχαν εντοπισθεί drone κοντά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Νορβηγίας και της Δανίας, αλλά και σε διυλιστήρια και πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου.

Η παραβίαση των κυρώσεων σύμφωνα με την νορβηγική νομοθεσία επισείει ποινή φυλάκισης έως και 3 έτη .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ