ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γενικό μπλακ άουτ στη χώρα - Σειρήνες στο Κίεβο, εκρήξεις στο Χάρκοβο

Ουκρανία: Γενικό μπλακ άουτ στη χώρα - Σειρήνες στο Κίεβο, εκρήξεις στο Χάρκοβο
Το ρωσικό σφυροκόπημα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέστρεψε μέσα σε μια εβδομάδα περίπου το 1/3 των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της χώρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι (AP Photo/Francisco Seco)

Σειρήνες πολέμου ακούστηκαν και πάλι το πρωί της Παρασκευής στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, προειδοποιώντας τους κατοίκους για τυχόν επικείμενες επιθέσεις. Την ίδια ώρα, μια σειρά εκρήξεων σημειώθηκε στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο. Όλα αυτά, την ώρα που η Ουκρανία προετοιμάζεται για γενικό μπλακ άουτ για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια προς σταθεροποίηση της τροφοδοσίας ενέργειας, μετά τις καταστροφές που έχει υποστεί το δίκτυο από την ομοβροντία ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drone-καμικάζι.

Ένα μπαράζ περισσότερων από 300 επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέστρεψε το ένα τρίτο όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μια βδομάδα, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία άρχισε ήδη να περιορίζει τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα από τις 7 το πρωί της Πέμπτης ως απάντηση στα χτυπήματα της Ρωσίας κατά της ενεργειακής της υποδομής.

Οι Ουκρανοί θα πρέπει τώρα να προετοιμαστούν για «κυλιόμενες διακοπές ρεύματος» και οι άνθρωποι θα πρέπει να εξοικονομήσουν ενέργεια, προειδοποίησε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, Κυρίλο Τιμοσένκο.

Η ηλεκτροδότηση θα διακόπτεται σταδιακά ανά τη χώρα από τις 7.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να καταστρέψει ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στην ανατολική περιοχή Χερσώνα, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες προχωρούν σταθερά και οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί στη Μόσχα έχουν ξεκινήσει αυτό που αποκαλούν «εκκενώσεις» αμάχων.

Αργά την Πέμπτη ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τοποθέτησε νάρκες σε ένα φράγμα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή, αποτελώντας απειλή για ένα μεγάλο δίκτυο καναλιών μήκους 400 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

«Η Ρωσία ετοιμάζεται (να επιτεθεί) στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα αδρανή και το φράγμα του HPP Kakhovka ναρκοθετήθηκαν από Ρώσους τρομοκράτες», ανέφερε ο Ζελένσκι στο τελευταίο του μήνυμα.

«Με αυτή την τρομοκρατική επίθεση μπορούν να καταστρέψουν, μεταξύ άλλων, ακόμη και τη δυνατότητα παροχής νερού από τον ποταμό Ντνίπρο στην Κριμαία. Σε περίπτωση καταστροφής του φράγματος Kakhovka HPP, το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας απλώς θα εξαφανιστεί», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης τονίζοντας πως μια τέτοια επίθεση «θα σημαίνει ακριβώς το ίδιο με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής».

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε την Πέμπτη τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι Ρώσοι εισβολείς έχουν βάλει πλέον στο στόχαστρο το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας του, με σκοπό να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Ως απάντηση σε αυτές τις επιθέσεις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία προκειμένου να περιορίσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης της πολεμικής εκστρατείας της.

Τόνισε επίσης ότι η πρόταση του Κιέβου για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας γίνεται «πιο επίκαιρη» καθώς αυξάνεται η απειλή για ρωσική επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Κατά 20% μειώθηκε η χρήση ενέργειας μετά την έκκληση των αρχών

Οι αρχές είχαν ήδη απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, την οποία και εισάκουσαν με αποτέλεσμα η χρήση να έχει μειωθεί κατά 20%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουσένκο.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, Ukrenergo, καλεί τους πολίτες «να φορτίσουν τα πάντα» ως τις 07:00 το πρωί, καθώς αναμένονται διακοπές ρεύματος λόγω της καταστροφής ενεργειακών υποδομών.

H Ukrenergo επεσήμανε ότι διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και τεσσάρων ωρών κάθε φορά ενδέχεται να επηρεάσουν όλη τη χώρα, και κάλεσε τους πολίτες να μαζέψουν νερό και να διασφαλίσουν ότι έχουν «ζεστές κάλτσες και κουβέρτες και αγκαλιές για την οικογένεια και τους φίλους τους».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να έχουν φορτιστεί κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες, φακοί και εξωτερικοί φορτιστές μπαταρίας (power bank).

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να χρησιμοποιούν φούρνους μικροκυμάτων, κλιματιστικά, ηλεκτρικές χύτρες ή καλοριφέρ από τις 07:00 ως τις 23:00.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους το Κίεβο και το Χάρκοβο, ανακοίνωσαν ότι θα περιοριστούν τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, όπως τα τρόλεϊ, αλλά και των τρένων και του μετρό.

Οι αρχές της βορειοανατολικής επαρχίας Σούμι, στα σύνορα με τη Ρωσία, είχαν επίσης ανακοινώσει διακοπή της υδροδότησης από τις 07:00 ως τις 23:00 σήμερα, όπως και του φωτισμού των δρόμων και των μέσων μεταφοράς που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκρήξεις στο Χάρκοβο, πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιγκόρ Τερέχοφ, ανέφερε ότι πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

«Σειρά εκρήξεων στο Χάρκοβο. Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί», είπε σε μια ανάρτηση στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «επιθέσεις» προκάλεσαν καταστροφές, αλλά δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.

Μια σειρά εκρήξεων έχει επίσης αναφερθεί στη νοτιοανατολική πόλη Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

Ο Ολεξαντρ Σταρουκ, επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης της Ζαπορίζια, δήλωσε ότι η Ρωσία επιτίθεται στο περιφερειακό κέντρο με πυραύλους το πρωί της Παρασκευής σε ανάρτηση στο Telegram και προέτρεψε τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ