ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία απαιτεί συμβιβασμό για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Ουκρανία: Η Ρωσία απαιτεί συμβιβασμό για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
Κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση στο Κίεβο προς σταθεροποίηση της τροφοδοσίας ενέργειας μετά τις επιδρομές στο δίκτυο υποδομών, 24 Οκτωβρίου 2022 Photo by Elizabeth Servatynska/Suspilne Ukraine/JSC "UA:PBC"/Global Images Ukraine via Getty Images

Υπό την «ομηρία» της Ρωσίας βρίσκεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, η οποία αναγκάζεται να καταφύγει σε κυλιόμενα μπλακάουτ προς σταθεροποίηση της τροφοδοσίας μετά το μπαράζ στοχευμένων επιδρομών.

Επιβεβαιώνοντας την τακτική «ενεργειακού στραγγαλισμού» της Ουκρανίας με στοχευμένα πλήγματα σε καίριες υποδομές, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διαμηνύει στο Κίεβο ότι η ενεργειακή τροφοδοσία «θα μπορούσε να αποκατασταθεί» εφόσον η ουκρανική κυβέρνηση υποχωρήσει στα «αιτήματα» της Μόσχας.

«Η πορεία προς τη σταθερότητα της ενεργειακής τροφοδοσίας είναι διαφορετική. Είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί η νομιμότητα των αιτημάτων της Ρωσίας, στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και της έκβασής της, όπως αντικατοπτρίζεται στο Σύνταγμά μας. Και τότε το φως θα ανάψει...», αναφέρει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτηση στο Telegram.

O αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αναφέρεται στην παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία των τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας -Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια-, και στην προσαρτηθείσα από το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας.

Για τη «συνήθη ρωσική προσέγγιση» έκανε λόγο ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, σχολιάζοντας στο δίκτυο CNNi τη δήλωση Μεντέντεφ, επισημαίνοντας πως αποτελεί περαιτέρω επιβεβαίωση ότι «όλες οι μαζικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές στοχεύουν στο να τρομοκρατήσουν τον ουκρανικό λαό».

«Ο βασικός τους στόχος είναι, ιδίως εν όψει του χειμώνα, να δημιουργήσουν προβλήματα για τους αμάχους. Σκοπεύουν να καταστρέψουν τις ενεργειακές υποδομές της χώρας πριν από το χειμώνα», δήλωσε ο Γκέρμαν Γκαλουσένκο και ζήτησε μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια και συστήματα αεράμυνας προς απόκρουση των επιθέσεων με (ιρανικής κατασκευής) drone κατά πολιτικών στόχων.

Την ίδια στιγμή, γνωστοποιήθηκε πως προγραμματίζονται νέες «πρωτοφανείς» διακοπές στην ηλεκτροδότηση τις επόμενες ημέρες στην επαρχία του Κιέβου.

«Δυστυχώς, πιο σοβαρές και μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε το περιφερειακό τμήμα της ιδιωτικής εταιρείας DTEK, της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας.

«Το ενεργειακό σύστημα της χώρας έχει υποστεί νέες ζημιές», ανέφερε η DTEK, εκτιμώντας «έλλειψη έως και 30% της κατανάλωσης για το Κίεβο».

Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης

Πίσω από το μπαράζ των ρωσικών επιδρομών κατά ζωτικής σημασίας υποδομών προβάλλει ο εφιάλτης ανθρωπιστικής κρίσης για τους πολίτες της Ουκρανίας.

Άνω του 30% των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστραφεί, και έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνουν κυλιόμενες πολύωρες διακοπές ρεύματος σε καθημερινή βάση προς σταθεροποίηση της τροφοδοσίας.

Ο διακοπές ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο Κίεβο και τα περίχωρά του, καθώς δίνεται αγώνας δρόμου για την επισκευή ενεργειακών υποδομών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από το κύμα επιδρομών.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα ομοβροντία επιθέσεων με πυραύλους, drone-καμικάζι και πυρά πυροβολικού σε 16 περιφέρειες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, με προφανή στόχο τον ενεργειακό «στραγγαλισμό» της Ουκρανίας, ενόσω μαίνεται η αντεπίθεση του στρατού της προς ανακατάληψη εδαφών και πλησιάζει η μάχη της Χερσώνας.

Από πόλεις κοντά στην πρώτη γραμμή των μαχών, έως ολόκληρες συνοικίες του Κιέβου, οι Ουκρανοί μένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Οι κάτοικοι συνολικά καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια μπροστά στην προοπτική ενός ζοφερού χειμώνα εξαιτίας των στοχευμένων ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής κρίσης, δεδομένου ότι η έλλειψη πρόσβασης σε καύσιμα ή ηλεκτρική ενέργεια «θα μπορούσε να καταστεί ζήτημα ζωής ή θανάτου εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τονίζει ταυτόχρονα ότι η σκόπιμη στόχευση πολιτικών υποδομών δύναται να αναλογεί σε έγκλημα πολέμου.

Κατηγορώντας τη Ρωσία για «τρομοκρατία» και «δολοφονίες αμάχων», ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει απευθυνθεί στη Δύση ζητώντας ακόμη πιο επιτακτικά προηγμένα συστήματα αεράμυνας, ενώ από τους Ουκρανούς ζητά να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής για να μπορέσει η χώρα να διέλθει αυτή την περίοδο με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Οι επιδρομές έχουν στοχεύσει τόσο τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις βασίζονται σε κεντρικό σύστημα για τη θέρμανση των κατοικιών, αντλώντας νερό από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια μέσω αγωγών που φθάνουν σε σπίτια και μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα.

Εάν τα εργοστάσια ή οι αγωγοί καταστραφούν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση σε μεγάλης έκτασης ζώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ