ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ουκρανοί πρόσφυγες κινούνται νομικά κατά της διαβόητης Wagner

Βρετανία: Ουκρανοί πρόσφυγες κινούνται νομικά κατά της διαβόητης Wagner
«Wagner Group - Ρώσοι ιππότες» γράφει το γκράφιτι σε τοίχο στο Βελιγράδι της Σερβίας AP Photo/Darko Vojinovic

Ουκρανοί που κατέφυγαν στη Βρετανία για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, και καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα της Wagner, θα κινηθούν νομικά κατά της διαβόητης ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας.

Αυτή η ενέργεια «εκ μέρους των θαρραλέων Ουκρανών θυμάτων» εναντίον της οργάνωσης Wagner και του αρχηγού της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, «θα παραπεμφθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου» και αποσκοπεί σε αιτήματα οικονομικών αποζημιώσεων, δήλωσε ο συνήγορός τους Τζέισον Μακ Κιου, της δικηγορικής εταιρείας McCue Jury and Partners, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

«Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που η Wagner και οργανώσεις σαν και αυτήν διώκονται από θύματα με κατηγορίες για τρομοκρατία, χρήση πολεμικών όπλων και για τον παράνομο πόλεμο του [Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν», τόνισε ο Τζέισον Μακ Κιου.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, αλλά σύντομα θα ξεκινήσουν και άλλες ενέργειες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», επισήμανε.

Η οργάνωση Wagner κατηγορείται εδώ και χρόνια από τη Δύση ότι κάνει τη «βρώμικη δουλειά» του Κρεμλίνου σε διάφορες επιχειρήσεις, κάτι που η Μόσχα πάντα διαψεύδει.

Εντούτοις, ο Πριγκόζιν, επιχειρηματίας που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, παραδέχτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι ίδρυσε τη Wagner το 2014, αποκαλώντας την οργάνωση «πυλώνα» υπεράσπισης των ρωσικών συμφερόντων.

Η παρουσία του στην Ουκρανία χρονολογείται από το 2014, όταν οι άνδρες του αναφέρθηκε ότι βρίσκονταν στο πλευρό φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Χωρίς να έχουν ιδιαίτερη παρουσία κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι μισθοφόροι της Wagner, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν γίνει πλέον απαραίτητο στοιχείο του ρωσικού στρατού, ο οποίος έχει υποστεί σημαντικές ήττες τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι μισθοφόροι της Wagner, η παρουσία των οποίων έχει τεκμηριωθεί εδώ και οκτώ χρόνια στη Συρία για την υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ, και στη Λιβύη, είναι επίσης παρόντες, ιδιαίτερα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Μαλί, όπου κατηγορούνται τακτικά για καταχρήσεις εναντίον αμάχων πληθυσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ