ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα; Το Κίεβο ανησυχεί για «παγίδα»

Έρχεται απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα; Το Κίεβο ανησυχεί για «παγίδα»
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται για ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τις ρωσικές δυνάμεις (AP Photo/Olexandr Chornyi, File)

Αξιωματούχος διορισμένος από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία υποστηρίζει πως η Μόσχα αναμένεται να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται για ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τις ρωσικές δυνάμεις.

«Πιθανότατα οι μονάδες μας, οι στρατιώτες μας, θα φύγουν για την αριστερή (ανατολική) όχθη», είπε ο Κίριλ Στρεμούσοβ, ο Ρώσος αναπληρωτής πολιτικός διαχειριστής της Χερσώνας, σε μια συνέντευξη στο Solovyov Live, ένα διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου, προτρέποντας τους πολίτες να απομακρυνθούν.

Όμως το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στις ΗΠΑ λέει ότι είναι «ακόμη ασαφές» εάν η Ρωσία σχεδιάζει να αποσύρει τις δυνάμεις της ή αν θα παραμείνουν και θα πολεμήσουν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν αμυντικές θέσεις βορειοδυτικά της πόλης και μεταφέρουν εκεί επιπλέον κινητοποιημένες δυνάμεις.

Οι αναφορές δείχνουν επίσης ότι ορισμένες ρωσικές ελίτ μονάδες συνεχίζουν να επιχειρούν κοντά.

Σύμφωνα με το SkyNews, υπήρξαν επίσης αναφορές ότι Ρώσοι αξιωματούχοι αφαίρεσαν τη σημαία τους από το κτήριο της διοίκησης της πόλης, κάτι το οποίο ελήφθη από ορισμένους ως ένδειξη αποχώρησης. Η σημαία φέρεται να έχει μεταφερθεί στο Henichesk από τα σύνορα της Κριμαίας.

Το Ινστιτούτο είπε ότι αυτό μπορεί είτε να σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη Χερσώνα είτε ότι «προετοιμάζουν συνθήκες για μια μάχη εντός της πόλης».

Μέχρι στιγμής, ανώτεροι αξιωματούχοι στη Μόσχα τηρούν «σιγή ιχθύος» επί του ζητήματος, ωστόσο το Κίεβο ανησυχεί πως πρόκειται για «παγίδα» από πλευράς της Ρωσίας.

Η Νατάλια Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, είπε ότι θα μπορούσε να είναι μια ρωσική παγίδα, με τη Μόσχα να προσποιείται ότι έχει αποσυρθεί από την περιοχή.

Όπως είπε, η Ουκρανία παραμένει επιφυλακτική και υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της εξακολουθούν να μάχονται στην περιοχή. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εκδήλωση μιας συγκεκριμένης πρόκλησης, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι οικισμοί είναι εγκαταλελειμμένοι, ότι είναι ασφαλές να εισέλθουν σε αυτούς, ενώ προετοιμάζονται για οδομαχίες», ανέφερε σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικά μέσα, σύμφωνα με τη Guardian.

Η Χερσώνα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τις αρχές της εισβολής, αλλά η Ουκρανία το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολύσει σφοδρή αντεπίθεση για να ανακτήσει τον έλεγχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ