ΚΟΣΜΟΣ

Πλοία-φαντάσματα πέρασαν δίπλα από τον Nord Stream πριν από τις εκρήξεις

Πλοία-φαντάσματα πέρασαν δίπλα από τον Nord Stream πριν από τις εκρήξεις
Διαρροές αερίου και ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου σε τμήματα των αγωγών Nord Stream 1 και 2 Swedish Coast Guard via AP, File

Δύο πλοία με απενεργοποιημένους τους ραδιοφάρους πέρασαν κοντά από τις γραμμές του αγωγού Nord Stream λίγες ημέρες πριν σημειωθεί η διαρροή, σύμφωνα με τον ιστότοπο Wired, ο οποίος επικαλείται ανάλυση της εταιρείας SpaceKnow.

Συγκεκριμένα, δύο πλοία με απενεργοποιημένους τους ραδιοφάρους εμφανίστηκαν σε απόσταση τριών μιλίων από τα σημεία που βρίσκονται οι γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας παρακολούθησης δορυφορικών δεδομένων SpaceKnow, τα δύο «σκοτεινά» πλοία, μήκους 95 έως 130 μέτρων το καθένα, πέρασαν σε απόσταση αρκετών μιλίων από τα σημεία διαρροής του Nord Stream 2.

«Εντοπίσαμε κάποια σκοτεινά πλοία, δηλαδή σκάφη σημαντικού μεγέθους, που περνούσαν από την περιοχή ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Τζέρι Γιαβορνίτσκι, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της SpaceKnow.

«Είχαν απενεργοποιημένους τους αισθητήρες εντοπισμού τους, δηλαδή δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την κίνησή τους, και προσπαθούσαν να κρατήσουν τις πληροφορίες για τη θέση τους και τις γενικές πληροφορίες τους κρυφές από τον κόσμο», επισημαίνει ο Γιαβορνίτσκι.

Τα πλοία κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν, αφού αναλύθηκαν φωτογραφίες που ελήφθησαν από μερικούς δορυφόρους.

Μόλις η SpaceKnow ταυτοποίησε τα πλοία, ενημέρωσε για τα συμπεράσματά της τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που ερευνούν τα συμβάντα στον Nord Stream. Σύμφωνα με τον Γιαροβίτσκι, οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την εταιρεία πρόσθετες πληροφορίες.

Διαρροές αερίου και ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου σε τμήματα του αγωγού Nord Stream

Στις 26 Σεπτεμβρίου, σε δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 σημειώθηκαν διαρροές αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ. Στη συνέχεια, σημειώθηκε διαρροή σε μια από τις γραμμές του αγωγού Nord Stream 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας νοτιοανατολικά του νησιού. Σεισμολογικοί σταθμοί στη Σουηδία και τη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει κατηγορήσει το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό ότι «συμμετείχε στο σχεδιασμό, την παροχή και την εκτέλεση τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου για την υπονόμευση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2».Το Λονδίνο έχει απορρίψει τις κατηγορίες ως «ψεύδη επικών διαστάσεων».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε επίσης κατηγορήσει τις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι είχαν συμφέρον να σαμποτάρουν τον αγωγό Nord Stream.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ