ΚΟΣΜΟΣ

Χερσώνα: Καρέ - καρέ η ανατίναξη γέφυρας από τους Ρώσους

Χερσώνα: Καρέ - καρέ η ανατίναξη γέφυρας από τους Ρώσους
Κατά την υποχώρησή του ο ρωσικός στρατός από τη Χερσώνα, προχώρησε σε δολιοφθορές, καταστρέφοντας γέφυρες στον Δνείπερο Screen grab/Twitter

Κατά την υποχώρησή του από τη Χερσώνα,  ο ρωσικός στρατός προχώρησε σε δολιοφθορές, καταστρέφοντας γέφυρες στον Δνείπερο, σε μία προσπάθεια για να ανακόψει την προέλαση των Ουκρανών.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα από τα ρωσικά ΜΜΕ, φαίνεται να δείχνει τη στιγμή που οι Ρώσοι ανατινάζουν γέφυρα στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Κάκοβκα.

Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, χωρίς ωστόσο να γκρεμίσει το υδροηλεκτρικό φράγμα.

Και η αμερικανική εταιρεία Maxar δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες των γεφυρών που έχουν καταστραφεί στη Χερσώνα.

Όπως είπε ο Ουκρανός υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο «πόλεμος συνεχίζεται» μετά την επιτυχία της χώρας του στην ανακατάληψη της Χερσώνας από τον ρωσικό στρατό.

«Αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται», δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους στην Πνομ Πενχ, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Πανηγυρισμοί στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τα ουκρανικά στρατεύματα οι κάτοικοι της Χερσώνας, μετά την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την κομβικής σημασίας πόλη της νότιας Ουκρανίας.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν σε κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τους πολίτες να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, κρατώντας ουκρανικές σημαίες και τραγουδώντας.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το BBC, ορισμένοι κάτοικοι πανηγύριζαν γύρω από μεγάλη φωτιά μέχρι αργά τη νύχτα, τραγουδώντας παράλληλα πατριωτικά τραγούδια.

Τη νίκη του ουκρανικού στρατού πανηγύρισαν και οι κάτοικοι του Κιέβου, που βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την αισιόδοξη αυτή εξέλιξη.

Η Χερσώνα είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταφέρει να καταλάβει η Ρωσία μετά από την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η απόσυρση των στρατευμάτων της από την περιοχή θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ήττες των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως 30.000 μέλη προσωπικού απομακρύνθηκαν από την περιοχή ενώ κατά πληροφορίες αποσύρθηκαν και περί τα 5.000 κομμάτια βαρέως οπλισμού και άλλων όπλων.

Ο Λευκός Οίκος μίλησε για μια «αξιοσημείωτη νίκη», την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ