ΚΟΣΜΟΣ

Eπίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Η Άγκυρα αναζητά ενόχους και εξαπολύει «πυρά» κατά της Ελλάδας

Eπίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Η Άγκυρα αναζητά ενόχους και εξαπολύει «πυρά» κατά της Ελλάδας
Η βομβιστική επίθεση στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, τραυματίζοντας ακόμη 81 άτομα - εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση AP Photo/Emrah Gurel

Μία γυναίκα συριακής καταγωγής έχει συλληφθεί από την τουρκική αστυνομία για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που κόστισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, τραυματίζοντας ακόμη 81 άτομα - εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ 55 έχουν πάρει εξιτήριο.

Η σύλληψή της ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας (14/11) από τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και αργότερα ταυτοποιήθηκε ως «Ahlam Albashir, υπήκοος Συρίας».

Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι η δράστις της βομβιστικής επίθεσης συνδέεται με Κούρδους μαχητές, ενώ δεν αποκλείουν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα ευρήματα δείχνουν διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός ακόμα υπόπτου για τη βόμβα που εξερράγη στη λεωφόρο Ιστικλάλ, μια δημοφιλή λεωφόρο με καταστήματα και εστιατόρια που οδηγεί στην πλατεία Ταξίμ.

Οι Τούρκοι ενημέρωσαν την Interpol και ζήτησαν να ενημερωθούν όλες οι όμορες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, για έναν άνδρα που θεωρούν ύποπτο και τον αναζητούν. Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν σχετικά ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως το άτομο αυτό το πιθανότερο είναι να έχει περάσει ήδη στη Βουλγαρία και ζητούν να γίνουν πιο επισταμένες αναζητήσεις στη γειτονική χώρα.

Το αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι εξετάστηκαν βίντεο από περίπου 1.200 κάμερες ασφαλείας και πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε 21 σημεία, ενώ τουλάχιστον άλλα 46 άτομα προσήχθησαν για ανάκριση.

«Ο ύποπτος φέρεται να έφυγε από τη σκηνή με ταξί αφού άφησε εκρηκτικά τύπου TNT στην πολυσύχναστη λεωφόρο», ανέφερε η αστυνομία.

Επίσης, σύμφωνα με όσα επικαλείται το Associated Press, η αστυνομία δήλωσε ότι η ύποπτη τους είπε κατά την ανάκρισή της ότι είχε εκπαιδευτεί ως «ειδική αξιωματικός πληροφοριών του PKK» και πως ομολόγησε την τοποθέτηση της βόμβας.

Το PKK αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση σε ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι δεν στοχεύει αμάχους. Στη Συρία, η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή -οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)- αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την ύποπτη, υποστηρίζοτας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για τα σχέδιά του να εξαπολύσει νέα εισβολή στη βόρεια Συρία πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.

«Πυρά» της Άγκυρας κατά της Ελλάδας και η απάντηση της Αθήνας

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα βρήκε νέα ευκαιρία για να επιτεθεί στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι σε περίπτωση που η ύποπτη δεν είχε συλληφθεί θα είχε διαφύγει στην Ελλάδα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση για την πολύνεκρη έκρηξη και ξεκαθάρισε πως η Αθήνα είναι «σταθερά απέναντι σε κάθε τρομοκρατική πράξη».

«Είναι απολύτως καταδικαστέες πράξεις όπως αυτές στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο κ. Οικονόμου, και συμπλήρωσε:

«Η χώρα έχει ανοιχτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας, παντού στον κόσμο».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της.

«Η Ελλάδα φυλάει καλά τα σύνορά της» είπε επίσης ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η Άγκυρα στράφηκε και κατά της Δύσης. Ο Σοϊλού καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν δέχεται τα συλλυπητήρια της χώρας. Παράλληλα, ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε:

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Τούρκων πολιτών είναι η άμεση και έμμεση συνέπεια της στήριξης ορισμένων χωρών στις τρομοκρατικές οργανώσεις» έγραψε ο ίδιος στο Twitter, σχολιάζοντας την επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που άφησε πίσω της έξι νεκρούς και 81 τραυματίες.

Και συνέχισε:

«Πρέπει να σταματήσουν άμεσα την άμεση και έμμεση στήριξή τους εάν θέλουν τη φιλία της Τουρκίας»

Την ίδια ώρα, είπε πως «οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι μπορούν να τρομάξουν το έθνος και την κυβέρνηση με αυτές τις επιθέσεις αλλά αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση, υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει ποτέ αποφύγει να κυνηγήσει και να τιμωρήσει τρομοκράτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ