ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις η Ρωσία: Σκοτάδι και κρύο για εκατομμύρια Ουκρανούς

Συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις η Ρωσία: Σκοτάδι και κρύο για εκατομμύρια Ουκρανούς
Εκατομμύρια Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τακτικές διακοπές ρεύματος και θέρμανσης, λόγω των πληγμάτων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης AP Photo/Andrew Kravchenko

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν και πάλι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας αλλά και κτήριο κατοικιών, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον επτά αμάχους και τραυματίζοντας πάνω από 40 σήμερα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποιεί για «πυρηνικό κίνδυνο» από τα επανειλημμένα πλήγματα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλικές επιθέσεις κατά μήκος των γραμμών του μετώπου σε επτά διαφορετικές ουκρανικές περιοχές - από τη Χερσώνα και το Μικολάιβ στο νότο, έως το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά.

Για 25 πυραυλικές επιδρομές με στόχο μη στρατιωτικές υποδομές σε έξι περιοχές, έκανε λόγο το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν υποστεί σειρά από ήττες επί του πεδίου, με τελευταία την ανακατάληψη απώλεια της Χερσώνας από τον ουκρανικό στρατό. Έκτοτε, η Ρωσία καταφεύγει όλο και περισσότερο σε αεροπορικές επιδρομές που στοχεύουν σε υποδομές ζωτικής σημασίας και άλλους πολιτικούς στόχους, με τον χειμώνα να έχει καταφθάσει στην Ουκρανία.

Εκατομμύρια Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τακτικές διακοπές ρεύματος και θέρμανσης, λόγω των πληγμάτων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, υπό συνθήκες με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία «εξαπέλυσε μαζική επίθεση σε υποδομές παραγωγής φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz, Ολέκσιι Τσερνίσοφ. Οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης το Ντνίπρο και την Οδησσό - για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, καθώς και ενεργειακές υποδομές στο Χάρκοβο.

Ένα ελαφρύ χιόνι έχει καλύψει την ουκρανική πρωτεύουσα, με την στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου να δηλώνει ότι η αεράμυνα κατέρριψε τέσσερις πυραύλους κρουζ και πέντε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής, σήμερα Πέμπτη (17/11).

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προειδοποίησε ότι τα επανειλημμένα χτυπήματα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας θέτουν σε κίνδυνο τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Οι αντιδραστήρες χρειάζονται ρεύμα για την ψύξη και άλλες βασικές λειτουργίες ασφαλείας και οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης τους μπορούν να παρέχουν εφεδρική ηλεκτρική ενέργεια μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ