ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Το «ντου» των Βέλγων στο σπίτι του Παντσέρι και ο Αντρέα Κοτσολίνο

Qatar Gate: Το «ντου» των Βέλγων στο σπίτι του Παντσέρι και ο Αντρέα Κοτσολίνο
Η Le point επικαλούμενη πηγή εντός της έρευνας υπογραμμίζει πως οι Βελγικές αρχές πήραν ένα μεγάλο ρίσκο καθώς η έφοδος στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή έγινε χωρίς το απαραίτητο ένταλμα ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STEPHANIE LECOCQ

Η υπόθεση Qatar Gate όσο περνούν οι ημέρες αποκτά όλο και περισσότερες πηγές, όλο και μεγαλύτερη έκταση, όλο και περισσότερους εμπλεκόμενους.

Μπορεί τα βελγικά Le Soir και Knack να έριξαν το πρώτο φως στο «σκοτάδι» του σκανδάλου αλλά πλέον τα ιταλικά και τα Γαλλικά μέσα βρίθουν πληροφοριών από διάφορες πηγές γεγονός που από την μία δείχνει πως πρόκειται για έρευνα που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και από την άλλη πως οι εμπλεκόμενοι έχουν διαφορετικές αφετηρίες και απλά κοινό προορισμό, τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές η έφοδος που ξεκίνησε τα πάντα είναι αυτή της περασμένης Παρασκευής στο σπίτι του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι στις Βρυξέλλες.

Η Le point επικαλούμενη πηγή εντός της έρευνας υπογραμμίζει πως οι Βελγικές αρχές πήραν ένα μεγάλο ρίσκο καθώς η έφοδος στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή έγινε χωρίς το απαραίτητο ένταλμα. Η πηγή που επικαλείται το μέσο σημειώνει πως εάν δεν έμπαιναν στο διαμέρισμα με κίνδυνο να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ο Παντσέρι είναι πολύ πιθανό να είχε διαφύγει και η έρευνα να «τιναζόταν» στον αέρα. Τα βελγικά μέσα αναφέρουν πως εχθές ο Πανστέρι φέρεται να είναι ο μοναδικός από τους 4 συλληφθέντες των οποίο η Βελγική εισαγγελία θεωρεί ύποπτο φυγής.

Ακόμη μία σημαντική διάσταση που φαίνεται να προέρχεται από την κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φρανστέσκο Τζόρτι είναι αυτή που αφορά τον εν ενεργεία Ιταλό ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτσολίνο. Σύμφωνα με την Le Soir ο Κοτσολίνο επίσης από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών είναι ένα σημαντικό γρανάζι του κυκλώματος.

Ο ρόλος του για την ευρωομάδα εκ πρώτης δεν φαίνεται σημαντικός αλλά θεωρείται ο «άνθρωπος για τις έκτακτες ανάγκες». Είναι το άτομο που ανήγγειλε στην αρχή κάθε ολομέλειας τα έκτακτα ψηφίσματα. Αυτά τα ψηφίσματα δεν έχουν νομικές συνέπειες, αλλά ενημερώνουν την ομάδα σε ευαίσθητα ζητήματα. Ωστόσο, οι Γάλλοι βουλευτές παρατήρησαν για περισσότερο από έναν χρόνο, ότι τα έκτακτα ψηφίσματα που κατέθετε η ομάδα των Σοσιαλιστών, πολύ συχνά πήγαιναν ενάντια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ορκισμένους εχθρούς του Κατάρ στην Αραβική Χερσόνησο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ