ΚΟΣΜΟΣ

Δένδιας: Στην Πρίστινα για τις κρίσιμες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια

Δένδιας: Στην Πρίστινα για τις κρίσιμες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια
Ψηλά στην αντζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων AP / Darko Vojinovic

Την Πρίστινα αναμένεται να επισκεφτεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Τρίτη (20/12) στο φόντο των εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε συνέχεια της συνάντησής του τη Δευτέρα (19/12) με τον Σέρβο ομόλογό του, Υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρόκειται να προχωρήσει σε κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Ντονίκα Γκερβάλα-Σβαρτς ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Ψηλά στην αντζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία έχει αναβαθμισμένη πλέον σημασία από τη στιγμή της υπογραφής επισήμου αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη (14/12).

Oι συζητήσεις κατά την επίσκεψη αναμένεται να επικεντρωθούν στη συνεργασία Αθήνας - Πρίστινας σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, η ενέργεια, ο πολιτισμός και η υγεία, καθώς και σε περιφερειακές εξελίξεις ως προς τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας. Εξελίξεις που επικαθορίζονται εν πολλοίς και από την επιλογή της Σερβίας να εγκαταστήσει στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στο Κόσοβο με αίτημα που κατατέθηκε την Παρασκευή (16/12) στην διοίκηση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο - KFOR.

Ο κ. Δένδιας και προς ενημέρωση του αναφορικά με τις σχετικές εξελίξεις, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πρίστινα, αναμένεται να συναντήσει στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος της KFOR.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Πρίστινα τον Οκτώβριο του 2020, τον Ιούνιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022, ενώ η υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου επισκέφθηκε την Αθήνα τον Ιανουάριο του 2022.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών.

Οι κοινές δηλώσεις στον Τύπο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ώρα Ελλάδας 11:30.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ