ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέο πλήγμα για τον Πούτιν με 80 νεκρούς και τραυματίες

Ουκρανία: Νέο πλήγμα για τον Πούτιν με 80 νεκρούς και τραυματίες
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει καταρρίψει πάνω από 540 drones ιρανικής κατασκευής και περίπου 500 πυραύλους κρουζ ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, μετρούν τα ρωσικά στρατεύματα στη Ζαπορίζια μετά από πλήγμα του ουκρανικού στρατού στην πόλη Τοκμάκ το βράδυ της Τρίτης (03/01), όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, 80 άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την ουκρανική πυραυλική επιδρομή.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι οι Ουκρανοί έπληξαν νοσοκομείο στην πόλη Τοκμάκ, ωστόσο κανείς δεν τραυματίστηκε, επικαλούμενοι τη μαρτυρία υπαλλήλου του νοσοκομείου. Δημοσίευσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν τα πλήγματα στο νοσοκομείο.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του πλήγματος σκοτώθηκαν ασθενείς και ο διοικητής της στρατιωτικής ταξιαρχίας Αλεξάντρ Σεϊκάγεφ. Δεν προσδιόρισε ωστόσο, τον αριθμό των θυμάτων.

Κίεβο: Έχουμε καταρρίψει πάνω από 540 ιρανικά drones από το Σεπτέμβριο

Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (04/01) ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει καταρρίψει πάνω από 540 drones ιρανικής κατασκευής και περίπου 500 πυραύλους κρουζ.

To CNNi δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο τους αριθμούς αυτούς.

Η Γαλλία στέλνει ελαφρά άρματα μάχης στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το Παρίσι θα παραδώσει στην Ουκρανία «ελαφρά άρματα μάχης» γαλλικής κατασκευής, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

«Ο πρόεδρος θέλησε να ενισχύσει αυτή τη (στρατιωτική) βοήθεια που έχει ήδη δοθεί στο Κίεβο συμφωνόντας να παραδοθούν ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», διευκρίνισε η προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκησε μια ώρα μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο αριθμός των αρμάτων μάχης και οι προθεσμίες των παραδόσεων δεν διευκρινίστηκαν.

Σύμφωνα με το Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιβεβαίωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την «ακλόνητη υποστήριξη» της Γαλλίας «μέχρι τη νίκη», θέλησε με αυτό τον τρόπο να «δείξει τη σταθερή και συνεχή» γαλλική στρατιωτική βοήθεια.

Τα παλιά, αλλά αποτελεσματικά AMX-10 RC

Τα AMX-10 RC είναι ελαφρά άρματα μάχης, πάνω σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες, επομένως «εύκολα μετακινούμενα», «σίγουρα παλιά αλλά αποτελεσματικά», υποστήριξε ένας σύμβουλος. Στον γαλλικό στρατό ξηράς, το σύστημα αυτό θα αντικατασταθεί σταδιακά από το Jaguar.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα έχουν συνομιλίες «πολύ γρήγορα για να καθορίσουν τους τρόπους» αυτών των παραδόσεων, τόσο για τις προθεσμίες όσο και για τον αριθμό των αρμάτων μάχης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα διάφορα στρατιωτικά μέτωπα, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Μπέρμποκ: Σημαντικό να συνεχιστεί η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε με όπλα την Ουκρανία» δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας , Αναλένα Μπέρμποκ.

Η κυρία Μπέρμποκ συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να έχει τις αποφάσεις της να μπλοκάρονται από μεμονωμένα κράτη - μέλη.

«Η ψήφιση με ειδική πλειοψηφία μπορεί να οδηγήσει σε δικαιότερα αποτελέσματα για όλους μας», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Λισσαβώνα. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να ενεργούμε αποτελεσματικά και με ταχύτητα».

Η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συχνά δεν είναι σε θέση να συντάξουν ανακοίνωση Τύπου «διότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινή διατύπωση».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει κάτι άλλο στο μυαλό του πέραν της καταστροφής της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ