ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν τους Ρώσους στην Μπαχμούτ - Δύσκολη η κατάσταση

Ζελένσκι: Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν τους Ρώσους στην Μπαχμούτ - Δύσκολη η κατάσταση
«Η Σολεντάρ κρατάει, μολονότι η καταστροφή είναι ακόμη μεγαλύτερη και η κατάσταση πολύ δύσκολη», τόνισε ο Ζελένσκι AP

Οι ουκρανικές δυνάμεις αποκρούουν τις συνεχείς επιθέσεις στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία και κρατούν τις θέσεις τους στη γειτονική Σολεντάρ, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Μπαχμούτ κρατάει. Και μολονότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι στρατιώτες μας αποκρούουν τις συνεχείς προσπάθειες των Ρώσων να προωθηθούν», είπε στο νυχτερινό διάγγελμά του ο Ζελένσκι.

«Η Σολεντάρ κρατάει, μολονότι η καταστροφή είναι ακόμη μεγαλύτερη και η κατάσταση πολύ δύσκολη», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία δεν τήρησε την εκεχειρία που κήρυξε μονομερώς για τα Χριστούγεννα, αφού εξαπέλυσε επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις. «Οι Ρώσοι βομβάρδιζαν τη Χερσώνα και εμπρηστικές βόμβες αμέσως μετά τα Χριστούγεννα», είπε, αναφερόμενος στην πόλη την οποία εγκατέλειψαν οι ρωσικές δυνάμεις τον Νοέμβριο.

«Πλήγματα στο Κραματόρσκ και σε άλλες πόλεις στο Ντονμπάς – σε πολιτικούς στόχους, την ίδια στιγμή που η Μόσχα ανέφερε μια υποτιθέμενη σιγή των όπλων», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σε πυραυλική επίθεση στο Κραματόρσκ σκοτώθηκαν 600 Ουκρανοί στρατιώτες, ωστόσο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters που βρέθηκαν στο σημείο δεν βρήκαν κάποιες ενδείξεις ότι υπήρξαν απώλειες από το πλήγμα αυτό.

Επίθεση με ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο Κραματόρσκ

Με επτά βαλλιστικούς πυραύλους χτύπησαν σήμερα τα ξημερώματα τις ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς οι Ρώσοι. Συγκεκριμένα οι επτά ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την πόλη του Κραματόρσκ και έχουν πλήξει κατοικημένη περιοχή σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι αναφέρουν πως από το χτύπημα έχουν πληγεί ένα σχολείο και οι διπλανές εγκαταστάσεις τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν ως πρόχειρο στρατώνα. Πληροφορίες από την Ρωσία μιλούν για τουλάχιστον 600 Ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς την ώρα που από το Κίεβο δεν υπάρχει καμία αναφορά για νεκρούς ή τραυματίες.

Τα ρωσικά μέσα σημειώνουν πως το συγκεκριμένο χτύπημα μετά την λήξη της μονομερούς ρωσικής εκεχειρίας για τον εορτασμό των Χριστουγέννων όπως είχε ανακοινώσει το Κρεμλίνο, έρχεται ως απάντηση στο Ουκρανικό χτύπημα στην Μακίιβκα στο οποίο οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως εξουδετέρωσαν 400 Ρώσους στρατιώτες και η Μόσχα είχε ανακοινώσει τον θάνατο 89.

Reuters: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για νεκρούς

Από την πλευρά του, το Reuters αμφισβήτησε τον ρωσικό ισχυρισμό πως 600 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την πυραυλική επίθεση στην πόλη Κραματόρσκ, επικαλούμενο μάρτυρα που αναφέρει ότι δεν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις για ανθρώπινες απώλειες από το πλήγμα.

Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι η πυραυλική επίθεση προκάλεσε υλικές ζημιές, αλλά δεν κατέστρεψε κτήρια.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε περισσότερους από 600 Ουκρανούς στρατιώτες σε μία μαζική πυραυλική επίθεση κατά κτηρίων στα ανατολικά της Ουκρανίας που στεγάζουν προσωρινά ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο βομβαρδισμός που δέχθηκε το Κραματόρσκ έγινε σε αντίποινα για τη θανατηφόρα επιδρομή των Ουκρανών που προηγήθηκε στις αρχές του 2023 κατά ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Μακίιφκα (ή Μακεγιέφκα) που αποτελεί τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ και ελέγχεται από τις δυνάμεις της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ