ΚΟΣΜΟΣ

Πότε θα παραλάβει η Ουκρανία τα Γερμανικά άρματα μάχης

Πότε θα παραλάβει η Ουκρανία τα Γερμανικά άρματα μάχης
Ο Ουκρανικός στρατός θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει με ακρίβεια τα γερμανικά οπλικά συστήματα τους επόμενους τρεις μήνες AP Photo/Markus Schreiber

Η ανακοίνωση της αποστολής 15 γερμανικών Leopard 2A6 στην Ουκρανία έγινε σήμερα, Τετάρτη (25/1) δεκτή με ικανοποίηση από το Κίεβο αλλά και από τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, αλλά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο νέος υπουργός Άμυνας της Καγκελαρίας, δεν είναι μία απόφαση για πανηγυρισμούς.

Ο Μπόρις Πιστόριους, αφού ξεκαθάρισε πως κατανοεί απόλυτα και όσους εντός της χώρας του, ανησυχούν που το Βερολίνο στέλνει πολεμικό εξοπλισμό ανωτέρου επιπέδου στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, υπεραμύνθηκε της απόφασης Σολτς σημειώνοντας πως σε ιστορικές στιγμές πρέπει να λαμβάνονται ιστορικές αποφάσεις.

Σε όσους επέκριναν το μεγάλο διάστημα που απαιτήθηκε προκειμένου η Γερμανία να πάρει την απόφαση για μόλις 15 άρματα μάχης, ξεκαθάρισε πως δεν ήταν Γερμανική απόφαση αλλά συλλογική για την Ευρώπη και θα έπρεπε το Βερολίνο να έχει εγγυήσεις πως όλες οι πλευρές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως, εκτός από τα άρματα μάχης, η Γερμανία θα αναλάβει και τα διαδικαστικά της αποστολής των Leopard στο Κίεβο, καθώς είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που θα συνδράμουν στην συγκεκριμένη αποστολή. Σημειώνεται πως, συνολικά 80 Leopard θα φτάσουν σε δύο αποστολές στο Κίεβο, με τον Πιστόριους να σημειώνει πως θα είναι πλήρως εξοπλισμένα και με γεμάτα ντεπόζιτα.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αποστολής και χρήσης των Γερμανικών αρμάτων από τις Ουκρανικές δυνάμεις, ο Πιστόριους υπογράμμισε πως, ο στρατός του Ζελένσκι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει με ακρίβεια τα γερμανικά οπλικά συστήματα τους επόμενους τρεις μήνες.

Εκτός από Leopard, το Κίεβο θα λάβει σημαντική ενίσχυση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες με Abrams, τα οποία ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει με κάθε επισημότητα και λεπτομέρεια εντός της τρέχουσας ημέρας σε ειδικό διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ