ΚΟΣΜΟΣ

«Αποφασισμένη» δηλώνει η συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

«Αποφασισμένη» δηλώνει η συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το μήλον της έριδος, που προκάλεσε την αποχώρησε της ηγέτιδος του «Καλού κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ AP Photo/Burhan Ozbilici

Στον απόηχο της αποχώρησης της ηγέτιδος του «Καλού κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ συνεδρίασε η «συμμαχία των 5», πλέον, κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης το απόγευμα του Σαββάτου (4/3), δηλώνοντας «αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της προς την ίδια κατεύθυνση, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και στόχους της». 

Σε αυτό το πλαίσιο, το ενιαίο μέτωπο που έχει συγκροτηθεί ως το αντίπαλο δέος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως ανανέωσε τη δέσμευσή του στις αρχές που είχε υιοθετήσει εν ενόψει των τουρκιών προεδρικών εκλογών του Μαΐου, μετά από την πεντάωρη συνεδρίαση των ηγετών του.

Παρά τις απώλειες, η αντιπολίτευση σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα (6/3) τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές.

Σημειώνεται πως, το ζήτημα του υποψηφίου ήταν εκείνο που προκάλεσε διαφωνίες και εν τέλει την αποχώρηση της Ακσενέρ από τη συμμαχία, καθώς είχε θέσει βέτο στην υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αντίθετα, είχε αντιπροτείνει τον Δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς ή τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Ωστόσο, οι εναλλακτικές αυτές δεν φαίνεται να ήταν δυνατόν να ευοδωθούν, καθώς και οι δύο προτεινόμενοι από την ηγέτιδα του Καλού κόμματος έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στον επικεφαλής του CHP, στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ