ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Αμβούργο: Η αστυνομία είχε μιλήσει με το δράστη μερικές εβδομάδες πριν το αιματοκύλισμα

Μακελειό στο Αμβούργο: Η αστυνομία είχε μιλήσει με το δράστη μερικές εβδομάδες πριν το αιματοκύλισμα
Είχαν πληροφορίες από άτομο που ανησυχούσε για την ψυχική του υγεία (AP Photo/Markus Schreiber)

Ο μακελάρης του Αμβούργου είχε δεχτεί επίσκεψη από αστυνομικούς τον περασμένο μήνα, μετά από πληροφορίες που είχαν λάβει οι Αρχές από άτομο που ανησυχούσε για την ψυχική του υγεία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 35χρονος Philipp Fusz, συνεργάστηκε με τις Αρχές σε εκείνη τη φάση και εκείνη τη στιγμή δεν είχαν δικαίωμα να του πάρουν το όπλο που κατείχε νόμιμα.

Μετά από το αιματοκύλισμα στην εκκλησία Μαρτύρων του Ιεχωβά, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται νέοαρτυρες ιε νομοσχέδιο για την κατοχή όπλων στη χώρα.

Ποιος ήταν ο μακελάρης

Ο Philipp Fusz, ήταν Γερμανός πολίτης και πρώην μέλος της θρησκευτικής κοινότητας στο Αμβούργο.

Η αιματηρή επίθεση του 35χρονου, κόστισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους, και ένα αγέννητο παιδί, ενώ άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο μακελάρης, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία, αυτοκτόνησε.

Η αστυνομία δεν έδωσε κανένα κίνητρο για την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο ανακοίνωσε ότι ο 35χρονος έδρασε μόνος του.

Το παρελθόν του μακελάρη

Ο Philipp Fusz μεγάλωσε στο Allgäu και ήταν εγγεγραμμένος στο Αμβούργο από το 2015. Εκεί εργάστηκε ως σύμβουλος διαχείρισης και ελεγκτής, αφού σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και ολοκλήρωσε διάφορες σπουδές στο εξωτερικό. Στο Αμβούργο, ο σύμβουλος διαχείρισης, υπέβαλε αίτηση για άδεια οπλοφορίας πέρυσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους ασφαλείας, δεν ήταν γνωστός στις αρχές ως εξτρεμιστής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το γεγονός ότι το όνομά του εμφανίστηκε στις βάσεις δεδομένων των αρχών ασφαλείας δεν έχει ποινικό υπόβαθρο, αλλά οφείλεται στην αίτησή του για άδεια οπλοκατοχής. Αυτό απαιτεί πάντα έλεγχο για πιθανά ποινικά αδικήματα και εξτρεμισμό.

Μετά τους πυροβολισμούς, για τους οποίους ο Philipp Fusz χρησιμοποίησε πιστόλι Heckler & Koch, οι αστυνομικοί βρήκαν στο διαμέρισμά του μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Βρέθηκαν 15 γεμάτες γεμιστήρες με 15 φυσίγγια ο καθένας και τέσσερα κουτιά πυρομαχικά με άλλα 200 φυσίγγια. Επιπλέον κατασχέθηκαν laptop και smartphone, τα οποία ακόμη αξιολογούνται.

Ο εισαγγελέας του Αμβούργου είπε ότι έχουν ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικού κινήτρου, με τον αρχηγό της αστυνομίας να υποστηρίζει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο δράστης μπορεί να υπέφερε από ψυχική ασθένεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ