ΚΟΣΜΟΣ

«Ο στρατός της Κίνας θα γίνει ένα τείχος από ατσάλι» υπόσχεται ο Σι Τζινπίνγκ

«Ο στρατός της Κίνας θα γίνει ένα τείχος από ατσάλι» υπόσχεται ο Σι Τζινπίνγκ
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του δεκαετίας στην εξουσία, ο Σι Ζιπίνγκ έχει πραγματοποιήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στον κινεζικό στρατό AP Photo / Andy Wong

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην πρώτη ομιλία της τρίτης θητείας του ως πρόεδρος υποσχέθηκε τη Δευτέρα (13/3) να ενισχύσει την εθνική ασφάλεια και να μετατρέψει τον στρατό σε ένα «μεγάλο τείχος από ατσάλι».

Μιλώντας στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Κίνας, ο Σι υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας και του στρατού.

«(Πρέπει) να οικοδομήσουμε τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό σε ένα μεγάλο τείχος από ατσάλι που προστατεύει αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη», είπε ο Σι στους σχεδόν 3.000 αντιπροσώπους του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC).

Ο Σι Τζινπίνγκ, 69 ετών, εκλέχθηκε ομόφωνα από το NPC ως πρόεδρος της Κίνας για άλλα πέντε χρόνια στην τελετουργική ψηφοφορία της Παρασκευής, και κατέστη ο μακροβιότερος αρχηγός κράτους της κομμουνιστικής Κίνας από την ίδρυσή της το 1949.

Στην αρχή της ομιλίας του τη Δευτέρα, ο Σι ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους για τον επαναδιορισμό του.

«Είναι η τρίτη φορά που αναλαμβάνω την υψηλή θέση ως πρόεδρος. Η εμπιστοσύνη του κόσμου είναι ο μεγαλύτερος κινητήριος μοχλός για να προχωρήσω, αλλά και μια βαριά ευθύνη στους ώμους μου», είπε.

Όπως πολλές προηγούμενες ομιλίες του, ο Σι είχε εθνικιστικό τόνο, αναφέροντας τις κακουχίες που υπέστη η Κίνα στα χέρια των «ξένων δυνάμεων» στη σύγχρονη εποχή και σημειώνοντας πώς το Κομμουνιστικό Κόμμα οδήγησε τη χώρα να «σβήσει την εθνική ταπείνωση».

«Ο κινεζικός λαός έχει γίνει κύριος της μοίρας του», είπε. «Η μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους έχει εισέλθει σε μια μη αναστρέψιμη ιστορική διαδικασία».

Σύμφωνα με τον Σι, η «ουσία» αυτής της αναζωογόνησης είναι η «εθνική ενοποίηση», δηλαδή η «επανένωση» της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία της Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του, παρόλο που δεν την έχει ελέγξει ποτέ, και αρνείται να αποκλείσει τη χρήση βίας.

Υπό τον Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο έχει εντείνει την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση στη νησιωτική δημοκρατία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει, αύξησε επίσης τους φόβους ότι ο Σι μπορεί να θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο τα επόμενα χρόνια.

«Πρέπει να προωθήσουμε ενεργά την ειρηνική ανάπτυξη, να αντιταχθούμε σθεναρά στις παρεμβάσεις εξωτερικών δυνάμεων και στις αυτονομιστικές δραστηριότητες της Ταϊβάν και να προωθήσουμε αποφασιστικά τη διαδικασία εθνικής επανένωσης», είπε ο Σι λαμβάνοντας δυνατό χειροκρότημα στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

Κάλεσε επίσης την Κίνα να εργαστεί για την ανάπτυξη και την ασφάλεια.

«Η ασφάλεια είναι το θεμέλιο για την ανάπτυξη, η σταθερότητα είναι η προϋπόθεση για την ευημερία», είπε.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας στην εξουσία του, ο Σι έχει πραγματοποιήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στον κινεζικό στρατό για να τον καταστήσει μια σύγχρονη μαχητική δύναμη, ενώ μετέτρεψε το ναυτικό στη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο.

Ο ετήσιος στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας θα αυξηθεί κατά 7,2% φέτος σε περίπου 1,55 τρισεκατομμύρια γιουάν (224 δισεκατομμύρια δολάρια), εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και περιφερειακής κούρσας εξοπλισμών.

Έχει επίσης εδραιώσει τον έλεγχό του τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά ώστε να γίνει ο πιο ισχυρός και ηγέτης της Κίνας της γενιάς του.

Η έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας και του στρατού έρχεται καθώς οι σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, με τις εντάσεις να εκτοξεύονται σε τομείς από το εμπόριο και την τεχνολογία έως τη γεωπολιτική, ειδικά για το μέλλον της Ταϊβάν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σι κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι οδηγούν τις δυτικές χώρες να «περιορίσουν» την Κίνα.

Εξάλλου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Σι, Τσιν Γκανγκ, προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν «πατήσουν φρένο», η «σύγκρουση και αντιπαράθεση» των δύο υπερδυνάμεων είναι αναπόφευκτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ