ΚΟΣΜΟΣ

Επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν: Απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής

Επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν: Απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής
Στο γαλλικό Κοινοβούλιο κρίνεται η επιβίωση της κυβέρνησης Μακρόν AP Photo / Lewis Joly

Πέρασε τον σκόπελο των δύο προτάσεων μομφής η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία, ανοίγοντας το δρόμο στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. 

Η πρώτη πρόταση καταψηφίστηκε οριακά, καθώς έλαβε 278 «ναι» από τις 287 θετικές ψήφους που απαιτούνταν.

Η συγκεκριμένη είχε κατατεθεί από το κόμμα του κέντρου Lion και την στήριξε το Δημοκρατικό τόξο του Γαλλικού Κοινοβουλίου.

Ακολούθησε η πρόταση μομφής του κόμματος της άκρας δεξιάς της Μαρίν Λε Πεν η οποία είχε παρόμοια τύχη, καθώς την υπερψήφισαν μόλις 94 νομοθέτες.

Η απόρριψη των προτάσεων μομφης από τους βουλευτές θα μεταφρασθεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε την Κυριακή η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία σήμερα, «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το AFP.

Καίνε στους δρόμους ομοιώματα του Μακρόν

Με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναζητά μια κοινοβουλευτική έξοδο κινδύνου, τα συνδικάτα να δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα τους και τους διαδηλωτές όλο και περισσότερο να ριζοσπαστικοποιούνται, η Γαλλία βρίσκεται, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, σε πολιτική κρίση.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε ισχύ την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση, όπου διαθέτει τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει τη δημοτικότητα του να καταρρέει πέφτοντας κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του ήταν το 2018 όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν έντονα δυσαρεστημένοι από την επιμονή του Μακρόν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αποφάσισε να την περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο ίδιος, επέλεξε την οδό της σιωπής, ενόψει της αυριανής διακομματικής πρότασης μομφής.

Η χώρα εδώ και πολλές μέρες έχει παραλύσει. Απεργίες στην καθαριότητα και τους σιδηροδρόμους, λεηλασίες γραφείων βουλευτών, ανάμεσά τους και το πολιτικό γραφείο του επικεφαλής του δεξιού ρεπουμπλικανικού κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ