ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμευση των G7 για τέλος στη ρύπανση από πλαστικά έως το 2040

Δέσμευση των G7 για τέλος στη ρύπανση από πλαστικά έως το 2040
(AP Photo/Hiro Komae)

Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή του Πάσχα την πρόθεσή τους να εκμηδενίσουν την ρύπανση από πλαστικά ως το 2040.

Αυτό έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση των υπουργών για το Κλίμα, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, στο Σαπόρο της Ιαπωνίας.

«Δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος στη ρύπανση με πλαστικά, με τη φιλοδοξία να μειώσουμε την πρόσθετη ρύπανση από πλαστικά στο μηδέν έως το 2040» εντός της G7, χάρη κυρίως στην κυκλική οικονομία και τη μείωση ή την εγκατάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης και των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της G7.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί της G7 συναντώνται στην πόλη Σαπόρο της βόρειας Ιαπωνίας για δύο ημέρες συνεδριάσεων με αντικείμενο το κλίμα, την ενέργεια και την περιβαλλοντική πολιτική. Τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια έχουν λάβει επείγοντα χαρακτήρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα η Ομάδα της G7 συμφώνησε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ζήτησαν μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου σε μία προσπάθεια επίσπευσης της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Ενώ οι χώρες-μέλη αναγνώρισαν την ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης αερίου, δήλωσαν μολαταύτα ότι επενδύσεις στον τομέα αυτό μπορεί να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν πιθανές ενεργειακές ελλείψεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν τους.

Η Ιαπωνία, η οικοδέσποινα των συναντήσεων, που εξαρτάται από τις εισαγωγές προκειμένου να καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών, επιθυμεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ως μεταβατικό καύσιμο για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια.

«Θα αυξήσουμε δραστικά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας», ανέφεραν τα μέλη της G7 στο ανακοινωθέν τους, δεσμευόμενα να αυξήσουν συλλογικά την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα κατά 150 γιγαβάτ έως το 2030 και την δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε πάνω από 1 τεραβάτ.

Προ ημερών, οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για το Κλίμα από τις χώρες -μέλη της ομάδας χωρών G7 έδειξαν πως είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν για τη χρήση της αμμωνίας στη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων από τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν ορυκτά ως στερεά καύσιμα, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προσφέροντας μία προσεχτική αποδοχή των σχεδίων που προωθεί η Ιαπωνία για το κλίμα.

To τελευταίο προσχέδιο ανακοίνωσης για τη διάσκεψη των υπουργών της G7 στο Σαπορό της Ιαπωνίας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μερικές χώρες εξετάζουν την χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και των παραγώγων του στον τομέα της ενέργειας, προς την κατεύθυνση των μηδενικών εκπομπών ρύπων στην παραγωγή ενέργειας από θερμικές πηγές».

Το προσχέδιο το οποίο που έχει διαβάσει το Reuters ανέφερε ότι η στρατηγική αυτή θα πρέπει να συμμορφωθεί με πολυάριθμες προϋποθέσεις- συμπεριλαμβανομένου και του βασικού όρου για έναν τομέα παραγωγής ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα από το 2035.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ