ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: «Ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η νίκη της Ουκρανίας»

Στόλτενμπεργκ: «Ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η νίκη της Ουκρανίας»
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία είναι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει ότι η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά αυτή την στιγμή το βασικό είναι να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα νικήσει την Ρωσία».

Μιλώντας πριν από την συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν στην Γερμανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι, όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, «το Κίεβο θα πρέπει να διαθέτει τα αποτρεπτικά νέων επιθέσεων μέσα».

Νωρίτερα και ο γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριουςανέφερε ότι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή για να συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Η πόρτα είναι ανοιχτή (...), αλλά δεν είναι τώρα η στιγμή να αποφασίσουμε», δήλωσε ο κ. Πιστόριους στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF το βράδυ της Πέμπτης (20/4), εξηγώντας πως δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση εν μέσω του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία πριν από σχεδόν 14 μήνες.

Οι σύμμαχοι πρέπει να ζυγίσουν, πολύ «προσεκτικά», τι ακριβώς θα προσφέρουν επίσημα στο Κίεβο, συνέχισε. «Πρέπει να παίρνει κανείς αποφάσεις ψύχραιμα, όχι εν θερμώ», επέμεινε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ