ΚΟΣΜΟΣ

ΚΑΑΝ, το νέο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς της Τουρκίας με πιλότο τον… Ερντογάν

ΚΑΑΝ, το νέο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς της Τουρκίας με πιλότο τον… Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν twitter/ Recep Tayyip Erdoğan

Το όνομα του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας, γνωστό ως TF-X, αποκάλυψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα 1η Μαΐου.

Μάλιστα ανήρτησε φωτογραφία στο λογαριασμό του στο twitter, με τον ίδιο να βρίσκεται στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, φορώντας μπουφάν πιλότου και γυαλιά ηλίου.

Η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε κάθε πεδίο –στη στεριά, στη θάλασσα και στο υποβρύχιο, στον αέρα και στο διάστημα, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Century of the Future» που διοργάνωσε η Turkish Aerospace Industries (TAI) στην πρωτεύουσα Άγκυρα για την παρουσίαση του αεροσκάφους της.

Το όνομα του αεροσκάφους είναι ΚΑΑΝ και δόθηκε από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, είπε ο πρόεδρος.

Το Κάαν είναι ένας ιστορικός τίτλος που χρησιμοποιείται από τους ηγεμόνες των τουρκικών και μογγολικών κρατών.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα πιο πρόσφατα αμυντικά και τεχνολογικά προϊόντα στην Τουρκία, όπως ο δορυφόρος IMECE, το πολεμικό πλοίο TCG Anadolu, το κύριο άρμα μάχης Altay και το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Gokbey, προσθέτοντας ότι έρχονται και άλλα καλύτερα έργα στο μέλλον.

«Αν μιλάμε για τον αιώνα της Τουρκίας σήμερα, η επιτυχία που έχουμε επιτύχει στην αμυντική βιομηχανία, που είναι και η εξασφάλιση της ασφάλειάς μας και η ατμομηχανή της τεχνολογικής προόδου, έχει μεγάλο μερίδιο σε αυτό», είπε.

Το KAAN θα ολοκληρώσει τη διαδικασία των δοκιμών μέσα σε δύο χρόνια και θα μπει σε χρήση από τον τουρκικό στρατό, είπε ο Τούρκος ηγέτης.

Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, KAAN, αναπτύχθηκε από την TAI με στόχο να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο F-16 του τουρκικού στρατού.

Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκία θα γίνει μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν αυτού του είδους τις τεχνολογίες, είπε ο Ερντογάν.

Το αεροσκάφος, για το οποίο το έργο ξεκίνησε το 2016, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.

Το αεροσκάφος μήκους 21 μέτρων μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δίδυμους κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώση 29.000 λίβρες (13.000 κιλά) ο καθένας.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζοντας το όνομα του νέου τουρκικού μαχητικού άφησε σαφείς αιχμές κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο ακόμη και για ενόχληση ορισμένων «στην άλλη όχθη του νερού».

«Σήμερα, θα κάνουμε νέα βήματα που θα επισφραγίσουν τις περήφανες εξελίξεις που παρακολουθούμε εδώ. Ένα από αυτά είναι το όνομα που θα δώσουμε στο εθνικό μας πολεμικό αεροσκάφος, στο οποίο δώσαμε το εξής όνομα: Το όνομα του εθνικού μας μαχητικού αεροσκάφους είναι KΑΑΝ. Δοξάζω τον Κύριό μου, που μας ευλόγησε να ζούμε τέτοιες μέρες και τον κ. Ντεβλέτ, που είναι ‘νονός’. Φυσικά, αυτά θα ενοχλήσουν πολύ ορισμένους. Ξέρετε τι είπαν για το πλοίο Anadolu, το Αλάτι, το İmece και τα άλλα έργα μας. Πιθανότατα θα τα πουν και αυτά μακέτες. Αν προσέξατε, αυτοί οι άνθρωποι και αυτοί που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του νερού ενοχλούνται από κάθε επιτυχία που σημειώνει η χώρα μας στην αμυντική βιομηχανία. Ας με συμπαθάνε, εμείς θα συνεχίσουμε να τους αναστατώνουμε και αυτούς και εκείνους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του νερού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ