ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση παιδιών στη ζούγκλα: Η μητέρα τα προέτρεψε να την εγκαταλείψουν για να σωθούν  

Διάσωση παιδιών στη ζούγκλα: Η μητέρα τα προέτρεψε να την εγκαταλείψουν για να σωθούν  
Η πρώτη φωτογραφία μετά από τη διάσωση των παιδιών (Colombia's Armed Force Press Office via AP)

Η μητέρα των τεσσάρων παιδιών, που διασώθηκαν μετά από 40 ημέρες στη ζούγκλα του Αμαζονίου, ήταν ζωντανή για τέσσερις ημέρες μετά από την συντριβή του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το BBC, η Magdalena Mucutuy είπε στα παιδιά της να την αφήσουν και να αναζητήσουν βοήθεια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πατέρας των παιδιών, Manuel Ranoque, είπε ότι η μεγαλύτερη κόρη του τού είπε πως η μητέρα τους τα προέτρεψε να φύγουν και να σωθούν.

Οι διασώστες παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά / (Oficina de Prensa de las Fuerzas Armadas de Colombia)

Τα αδέλφια, ηλικίας 13, 9, 5 και ενός, διασώθηκαν την Παρασκευή και έκτοτε νοσηλεύονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά.

«Κάτι που μου ξεκαθάρισε (σ.σ. η 13χρονη Λέζλι) είναι ότι η μητέρα τους ήταν ζωντανή για τέσσερις ημέρες» είπε ο Ranoque, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο.


«Πριν πεθάνει, η μητέρα τους τούς είπε “εσείς να φύγετε από εδώ. Θα δείτε τι άντρας είναι ο πατέρας σας και θα σας δείξει την ίδια αγάπη που σας έδειξα και εγώ» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν νέες λεπτομέρειες για την τρομακτική περιπέτεια των παιδιών και τη διάσωσή τους.

Ο διασώστης Nicolas Ordonez Gomez μίλησε για τη στιγμή που εντόπισαν τα παιδιά.

«Η μεγαλύτερη κόρη, Λέζλι, με το μικρό στην αγκαλιά, έτρεξε προς το μέρος μου. Είπε “πεινάω” δήλωσε ο ίδιος στο δημόσιο ραδιόφωνο RTVC.

Και συνέχισε:

«Ένα από τα δύο αγόρια ήταν ξαπλωμένο. Σηκώθηκε και μου είπε: “η μαμά μου πέθανε”».

Όπως είπε ο ίδιος, οι διασώστες τους μίλησαν γλυκά και τα ενθάρρυναν, λέγοντάς τους παράλληλα ότι είναι φίλοι τους και πως τους έστειλαν μέλη της οικογένειάς τους.

Διασώστες μεταφέρουν ένα από τα παιδιά στο νοσοκομείο(AP Photo/John Vizcaino)

«Ένα αγόρι μου απάντησε ότι θέλει ψωμί και λουκάνικο» είπε ο Gomes.

Σε βίντεο από τη διάσωση των παιδιών, που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, τα τέσσερα αδέλφια εμφανίζονται ιδιαίτερα καταπονημένα και εμφανώς αδυνατισμένα.

Τα παιδιά και η μητέρα τους ταξίδευαν με ένα Cessna 206 προς την Araracuara στη Βραζιλία την 1η Μαΐου, όταν το αεροσκάφος κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης.

Ο πατέρας των παιδιών / (AP Photo/Ivan Valencia)

Οι σοροί της μητέρας και των δύο πιλότων εντοπίστηκαν στο σημείο της συντριβής από το στρατό και υπήρχαν σημάδια ότι τα παιδιά μπήκαν στη ζούγκλα για να αναζητήσουν βοήθεια.

Διασώστες προσπαθούσαν επί εβδομάδες να εντοπίσουν τα παιδιά μέσα στη ζούγκλα, αναζητώντας πατημασιές και άλλα σημάδια.

Μέλη της φυλής αυτοχθόνων στην οποία ανήκουν τα παιδιά ήλπιζαν -και όπως αποδείχτηκε ορθώς- ότι οι γνώσεις τους αναφορικά με τα φρούτα της ζούγκλας θα τα βοηθούσαν να επιβιώσουν μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ