ΚΟΣΜΟΣ

Ίλβα Γιόχανσον: «Η πρόκληση της μετανάστευσης δεν είναι ιταλική, αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση»

Ίλβα Γιόχανσον: «Η πρόκληση της μετανάστευσης δεν είναι ιταλική, αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση»
(AP Photo/Francisco Seco)

Το νησί της Λαμπεντούζα επισκέφθηκε σήμερα η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μαζί με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι.

 

«Θέλουμε να σας πούμε ότι η πρόκληση της μετανάστευσης δεν είναι υπόθεση μόνον ιταλική, αλλά ευρωπαϊκή», δήλωσε από το νησί που σημάδεψε το πολύνεκρο ναυάγιο του 2013 η Γιόχανσον.

«Η Ιταλία βρίσκεται συνεχώς υπό μεγάλη πίεση και φέτος η πίεση αυτή αυξήθηκε σημαντικά, με πάνω από 65.000 αφίξεις, πολλές από τις οποίες σημειώθηκαν εδώ στην Λαμπεντούζα. Η χώρα σας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό με κάθε τρόπο. Ενέκρινε και νέους νόμους», πρόσθεσε η επίτροπος, ενώ τόνισε πως «ο Ερυθρός Σταυρός βελτίωσε τις συνθήκες του hotspot του νησιού, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, δηλώσεις έκανε και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, που συνόδεψε την επίτροπο. «Για το μεταναστευτικό δεν υπάρχουν θαυματουργές λύσεις. Αλλά αυτό που επιθυμούμε, είναι να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του όλου φαινομένου, στην οποία η ανθρώπινη προσέγγιση να συμβαδίζει με την ασφάλεια. Το hotspot του νησιού δεν πρόκειται να μετατραπεί σε μόνιμο κέντρο παραμονής μεταναστών», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, «η απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η καταπολέμηση της διεθνούς διακίνησης ανθρώπων, κάτι που αποτελεί επίσης κύριο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πάνω από 360 νεκροί

Το ναυάγιο της Λαμπεντούζα με πάνω από 360 νεκρούς αποτελεί μια από τις πλέον πολύνεκρες ευρωπαϊκές τραγωδίες αλλά και τις πιο μαύρες σελίδες στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης: Ηταν 3 Οκτωβρίου του 2013 όταν εκατοντάδες μετανάστες έχασαν την ζωή τους σε ένα από τα πιο σοκαριστικά ναυάγια στη ιστορία της Ευρώπης με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ