ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ματωμένη Γιορτή Ανεξαρτησίας με νεκρούς και τραυματίες σε περιστατικά με ενόπλους

ΗΠΑ: Ματωμένη Γιορτή Ανεξαρτησίας με νεκρούς και τραυματίες σε περιστατικά με ενόπλους
Δύο νεκροί και 28 τραυματίες, μεταξύ των οποίων πάνω από δέκα παιδιά, ο τραγικός απολογισμός του μακελειού στη Βαλτιμόρη. (AP Photo/Nathan Howard)

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 38 τραυματίστηκαν σε περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στη Φιλαδέλφεια, τη Βαλτιμόρη και το Φορτ Γουόρθ με αφορμή την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Γιορτής της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ.

 

Τα αιματηρά περιστατικά έφτασαν και μέχρι τον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ζητά εκ νέου συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να υιοθετηθεί νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

  • Στο Φορτ Γουόρθ σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις εκδηλώσεις Como Fest. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής συλλήψεις. Η γιορτή Como Fest πραγματοποιείται στη συνοικία Κόμο, η οποία γιορτάζει την αφροαμερικανική ιστορία της.
    «Πιστεύω ότι κάποιοι κακόβουλοι εισήλθαν σε αυτή τη συνοικία για να σπείρουν τον πανικό», δήλωσε ο δήμαρχος Μάτι Πάρκερ, σύμφωνα με την Fort Worth Star- Telegram.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς λίγο πριν τα μεσάνυκτα. Μάλιστα κάποιοι απέδωσαν τους κρότους στα συνήθη πυροτεχνήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Dallas Morning News.

  • Σε αντίστοιχο περιστατικό στη Φιλαδέλφεια τη Δευτέρα το βράδυ σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και άλλοι δύο τραυματίστηκαν - ένα 2χρονο και ένα 13χρονο αγόρι που δέχθηκαν πυροβολισμούς στα πόδια - όταν ύποπτος που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους.

    Η αστυνομία της Φιλαδέλφειας ανακοίνωσε ότι δράστης της επίθεσης ήταν ένας 40χρονος άνδρας ο οποίος έφερε ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-40 και ένα πιστόλι 9 χιλιοστών, ενώ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και μάσκα του σκι. Οι νεκροί ήταν ηλικίας 15 με 59 ετών.

    Ο γενικός εισαγγελέας της πόλης Λάρι Κράσνερ δεσμεύθηκε να απαγγελθούν πολλές κατηγορίες για ανθρωποκτονία όπως και για άλλα αδικήματα εναντίον του δράστη του μακελειού.
  • Την Κυριακή το βράδυ σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι και άλλοι 28 τραυματίστηκαν (σχεδόν τα μισά θύματα ήταν παιδιά), από πυρά στη διάρκεια γιορτής σε γειτονία της Βαλτιμόρης. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητεί πολλούς υπόπτους.

    Τα κίνητρα για τα τρία αυτά περιστατικά παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Καταδίκη Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μεγάλο αριθμό περιστατικών μαζικών πυροβολισμών και αύξηση της βίας με πυροβόλα όπλα.


Εχουν καταγραφεί στη χώρα περισσότερα από 340 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών, σύμφωνα με το Gun Violence Archive, το οποίο χαρακτηρίζει «mass shootings» τις επιθέσεις με χρήση πυροβόλων όπλων, στις οποίες υπάρχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα εκτός του δράστη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (AP Photo/Susan Walsh)

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη βία και επανέλαβε την έκκλησή του να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

«Η χώρα μας υπέφερε ακόμη μία φορά ένα κύμα τραγικών και παράλογων πυροβολισμών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν, ζητώντας από τους Ρεπουμπλικάνους «να έρθουν στο τραπέζι για λογικές μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν νόημα».

Επικαλούμενοι το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν εμποδίσει κάθε απόπειρα να περάσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής και δηλώνουν αντίθετοι στην επιθυμία Μπάιντεν να επαναφέρει την απαγόρευση στα τυφέκια εφόδου.

«Εκλιπαρούμε για δράση»

Αξιωματούχοι από τη Φιλαδέλφεια ζήτησαν από τους πολιτειακούς και τους ομοσπονδιακούς βουλευτές να αναλάβουν δράση.

«Εκλιπαρούμε το Κογκρέσο να προστατεύσει τις ζωές και να κάνει κάτι για το πρόβλημα των όπλων στην Αμερική», δήλωσε ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας Τζιμ Κένι, που ανήκει στους Δημοκρατικούς.

Ο γενικός εισαγγελέας της πόλης Λάρι Κράσνερ ζήτησε από τους πολιτικούς στη Φιλαδέλφεια να υιοθετήσουν «λογική νομοθεσία», αντίστοιχη με αυτές που ισχύουν στις γειτονικές πολιτείες Νιού Τζέρσι και Ντέλαγουερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ