ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαιολόγοι αναζητούν τους χαμένους τάφους παιδιών που πέθαναν σε οικοτροφείο Ινδιάνων

Αρχαιολόγοι αναζητούν τους χαμένους τάφους παιδιών που πέθαναν σε οικοτροφείο Ινδιάνων
Πρωτοετείς και δευτεροετείς Ινδιάνοι μαθητές στο οικοτροφείο της Τζένοα, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα National Archives via AP

Αρχαιολόγοι στις ΗΠΑ ξεκίνησαν ανασκαφές αναζητώντας τα λείψανα παιδιών που πέθαναν σε ένα οικοτροφείο Ινδιάνων στη Νεμπράσκα πριν από έναν αιώνα. 

Οι τόποι ταφής δεκάδων παιδιών που πέθαναν στο βιομηχανικό σχολείο της Τζένοα έχουν χαθεί εδώ και δεκαετίες, ένα μυστήριο που οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να διαλευκάνουν καθώς σκάβουν σε ένα χωράφι που πριν από έναν αιώνα αποτελούσε μέρος του ευρύτερου συγκροτήματος του οικοτροφείου.

Η Τζένοα ήταν μέρος ενός εθνικού συστήματος με περισσότερα από 400 οικοτροφεία που χώριζαν τα παιδιά των Ινδιάνων από τις οικογένειές τους και τα απέκοπταν από την κληρονομιά τους, όπως σημειώνει ο Guardian.

Αποκόμματα εφημερίδων, αρχεία και η επιστολή ενός μαθητή αποκαλύπτουν ότι τουλάχιστον 86 μαθητές πέθαναν στο σχολείο, συνήθως λόγω ασθενειών όπως η φυματίωση και ο τύφος, ενώ τουλάχιστον ένας θάνατος αποδόθηκε σε ακούσιο πυροβολισμό.

Εδώ και δεκαετίες, οι κάτοικοι της μικρής κοινότητας της Τζένοα, με τη βοήθεια Ινδιάνων, ερευνητών και κρατικών αξιωματούχων, αναζητούν τη θέση ενός ξεχασμένου νεκροταφείου όπου πιστεύεται ότι είναι θαμμένα τα πτώματα έως και 80 μαθητών.

Μαθητές στοιχίζονται έξω από το βιομηχανικό σχολείο της Τζένοα, στις αρχές του 20ου αιώναNational Archives via AP

Οι ερευνητές αναγνώρισαν τα ονόματα 49 παιδιών, αλλά δεν έχουν καταφέρει να βρουν ονόματα για τα υπόλοιπα 37. Ορισμένες σοροί παιδιών είχαν επιστραφεί στις οικογένειές τους εκείνη την εποχή, ενώ άλλες πιστεύεται ότι θάφτηκαν στο χώρο του σχολείου, σε μια τοποθεσία που έχει ξεχαστεί εδώ και καιρό.

Το σχολείο, περίπου 145 χιλιόμετρα δυτικά της Όμαχα, άνοιξε το 1884 και στην ακμή του φιλοξενούσε σχεδόν 600 μαθητές από περισσότερες από 40 φυλές της χώρας. Έκλεισε το 1931 και τα περισσότερα κτίρια έχουν κατεδαφιστεί προ πολλού.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί το νεκροταφείο, το περασμένο καλοκαίρι, εκπαιδευμένοι σκύλοι έψαξαν την περιοχή και πιθανότατα εντόπισαν το χώρο ταφής σε ένα στενό κομμάτι γης που συνορεύει με ένα χωράφι, σιδηροδρομικές γραμμές και ένα κανάλι.

Φωτογραφία από τις ανασκαφές που ξεκίνησαν στο χώρο όπου βρισκόταν το σχολείοAP Photo/Charlie Neibergall

Η χρησιμοποίηση ραντάρ που διεισδύουν στο έδαφος τον περασμένο Νοέμβριο έδειξε να συμφωνεί, αλλά τίποτα δεν θα ήταν σίγουρο μέχρι οι ερευνητές να μπορέσουν να σκάψουν στο έδαφος. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Εάν η ανασκαφή αποκαλύψει ανθρώπινα λείψανα, το γραφείο αρχαιολογίας της πολιτείας θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την επιτροπή ινδιάνικων υποθέσεων της Νεμπράσκα για να αποφασίσει τι θα γίνει στη συνέχεια. Τα λείψανα θα μπορούσαν να ξαναταφούν στο πεδίο και να δημιουργηθεί ένα μνημείο ή να εκταφούν και να επιστραφούν στις φυλές, ύστερα από αναγνώριση μέσω DNA.

Το «τραύμα» των οικοτροφείων για Ινδιάνους

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικότερα το σύστημα των οικοτροφείων για Ινδιάνους. Το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια πρώτη έκθεση το 2022 και επεξεργάζεται μια δεύτερη με πρόσθετες λεπτομέρειες.

Τουλάχιστον 500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε ορισμένα από τα σχολεία, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις χιλιάδες ή τις δεκάδες χιλιάδες καθώς συνεχίζεται η έρευνα.

Η Sunshine Thomas-Bear, μέλος της φυλής Winnebago και διευθύντρια της πολιτιστικής της διατήρησης, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και δήλωσε ο πατέρας της ήταν επιζών από τα οικοτροφεία των Ινδιάνων και ότι το τραύμα από τα ιδρύματα αυτά είχε διαδοθεί από γενιά σε γενιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ