ΚΟΣΜΟΣ

Κριμαία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «χτυπά» και τον τουρισμό της Ρωσίας

Κριμαία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «χτυπά» και τον τουρισμό της Ρωσίας
AP Photo

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να συμπληρώνει σχεδόν 18 μήνες, αλλά υπάρχουν ακόμη Ρώσοι πολίτες που επιλέγουν την Κριμαία για να περάσουν τις ημέρες των διακοπών τους, παρά την εγγύτητά της με τα πεδία των μαχών,.

Το πρόσφατο νέο χτύπημα στην γέφυρα των στενών του Κέρτς δεν έπληξε, όπως φαίνεται, μόνο τον βασικό δρόμο ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα του πολέμου, αλλά και τον εσωτερικό τουρισμό.

Μπορεί η Μόσχα να απάντησε δύο ημέρες μετά με πυραυλικά χτυπήματα στην Οδησσό αλλά χιλιάδες Ρώσοι πολίτες παραμένουν επί της ουσίας εγκλωβισμένοι στα νότια της Κριμαίας καθώς δεν ήταν δυνατό να διασχίσουν την γέφυρα για να μπουν στην ρωσική ενδοχώρα.

AP23198610872992.jpg
Ρώσοι τουρίστες εγκλωβισμένοι στα νότια της Κριμαίας - AP Photo

Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ το πρωί της Τρίτης, 18/7, περισσότερα από 800 οχήματα και περίπου 2000 άνθρωποι περίμεναν μάταια να δοθεί ξανά έστω και μία λωρίδα της γέφυρας στην κυκλοφορία, προκειμένου να αποχωρήσουν από την χερσόνησο.

Τελικώς σήμερα όπως έχουν ανακοινώσει οι τοπικές αρχές, δύο από τις τέσσερις λωρίδες εξόδου λειτουργούν αλλά τα προβλήματα με την κίνηση στο σημείο παραμένουν σημαντικά.

Στον αντίποδα, το αντίθετο ρεύμα, αυτό της εισόδου στην Κριμαία, που από το 2014 έχει περάσει στα χέρια της Ρωσίας, παραμένει άδειο, παρά το ότι οι κρατήσεις για την περίοδο είναι ιδιαιτέρως αυξημένη. Σύμφωνα με τους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες η Κριμαία και τα καταλύματά της θα έπρεπε να έχουν σχεδόν 100% πληρότητα.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, χιλιάδες είναι οι Ρώσοι που, μετά και το δεύτερο Ουκρανικό χτύπημα, αποφασίζουν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους, αντιλαμβανόμενοι πως τα ουκρανικά πυρά κάθε άλλο παρά μακριά είναι και πως το σημείο δεν είναι καθόλου ασφαλές.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πανικός των Ρώσων τουριστών, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα καταλύματα στην Κριμαία προτείνουν αλλαγή στις ημερομηνίες, ή διαμονή για ένα διάστημα σε άλλα συγκροτήματα στην ρωσική ενδοχώρα. Εσχάτως απειλούν και με οικονομικές «κυρώσεις» όσους φοβούνται να πάνε για… μπάνια μέσα στα ουκρανικά πυρά.

Σημειώνεται πως και το περασμένο καλοκαίρι - μάλιστα την ίδια περίοδο - Ουκρανοί σαμποτέρ είχαν χτυπήσει κάποιες από τις σημαντικότερες αποθήκες πολεμικού υλικού των Ρώσων στην Κριμαία, προκαλώντας πανικό στους πολυάριθμους Ρώσους παραθεριστές.

Σήμερα, οι Ρώσοι τουρίστες δεν έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν εύκολα στο εξωτερικό λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην χώρα τους και η έκδοση βίζας από τις χώρες της Δύσης συνήθως δεν εγκρίνεται ή διαρκεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ