ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στις στέγες του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

ΟΗΕ: Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στις στέγες του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια AP Photo, File

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος προχώρησε σε ενδελεχή έρευνα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε πως τα στελέχη του «δεν παρατήρησαν νάρκες ή εκρηκτικά» στις οροφές του σταθμού. 

Η έρευνα προέκυψε μετά από καταγγελίες το Κιέβου στις αρχές του Ιουλίου πως η η Μόσχα ετοιμάζει «προβοκάτσια», με τον ουκρανικό στρατό να αναφέρει πως τοποθετήθηκαν «αντικείμενα που μοιάζουν να είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί» στις οροφές των αντιδραστήρων 3 και 4.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε πως πιθανόν πρόκειται για ουκρανική «επίθεση» που θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

Μετά την ανταλλαγή κατηγοριών, ο ΔΟΑΕ ζήτησε καλύτερη πρόσβαση στο σταθμό της Ζαπορίζια για να «επαληθεύσει τα γεγονότα στο πεδίο» κατά τρόπο «ανεξάρτητο και αντικειμενικό».

Στελέχη του ΔΟΑΕ απέκτησαν απρόσκοπτη πρόσβαση το απόγευμα της Πέμπτης, 3/8, μετά από επανειλημμένα αιτήματα του Οργανισμού για να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις.

Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι: «Υπήρξε πρόσβαση στις στέγες των δύο αντιδραστήρων και μπόρεσαν να δουν καθαρά τις οροφές στις αίθουσες όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες» τόνισε.

O Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι / AP Photo/Andriy Andriyenko, Files

Ο Οργανισμός, ωστόσο, εξακολουθεί να ζητά πρόσβαση στις οροφές των άλλων τεσσάρων μονάδων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

Ο ΔΟΑΕ τόνισε τη σημασία της έγκαιρης πρόσβασης σε όλες τις εγκαταστάσεις προκειμένου να παρακολουθείται η πλήρης συμμόρφωση με την προστασία του τόπου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνικό ατύχημα με πιθανές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», σημείωσε ο Γκρόσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ