Γαλλία: Σκοτώθηκε ο στρατηγός που «υπέγραψε» την αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων
Ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής της ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από τρία χρόνια, έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα, ενώ έκανε πεζοπορία στα Πυρηναία.
Ο θάνατος του στρατηγού Ζαν-Λουί Ζορζελέν έγινε γνωστός από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

«Το έθνος χάνει έναν από τους σπουδαίους στρατιώτες του. Η Γαλλία, έναν από τους μεγάλους υπηρέτες της. Και η Παναγία των Παρισίων, τον αρχιτέκτονα της αναγέννησής της», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).
Ο 74χρονος πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και επικεφαλής του έργου αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, είχε πάει μόνος του στο Mont – Valier την Παρασκευή, 18/8, για πεζοπορία. Όταν πέρασε η ώρα και ο φύλακας διαπίστωσε ότι ένα άτομο δεν είχε επιστρέψει ενημέρωσε τις αρχές.
Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και μετά από έρευνες από γη και αέρα, εντοπίστηκε νεκρός ο Ζορζελέν.
Η αναστηλωση της Παναγίας των Παρισίων
Ο εμβληματικός καθεδρικός ναός έχει κλείσει για αναστήλωση και αποκατάσταση από τότε που η πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019 κατέστρεψε τη στέγη του και το κωδωνοστάσιό του.
Ο στρατηγός Ζορζελέν διορίστηκε να ηγηθεί της ανακαίνισης μετά την πυρκαγιά.
Οι αρχές ελπίζουν να ανοίξουν ξανά τον καθεδρικό ναό έως το 2024, όταν η γαλλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί στο προηγούμενο σχέδιό της, συμπεριλαμβανομένου του κωδωνοστασίου ύψους 96 μέτρων που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-λε-Ντικ στα μέσα του 1800.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Παναγία των Παρισίων «αναγεννάται από τις στάχτες της»
«Notre Dame»: Μια μίνι σειρά θα αφηγηθεί την ιστορία της καταστροφικής πυρκαγιάς
Η Παναγιά των Παρισίων μετά την πυρκαγιά: Εργασίες αποκατάστασης για να ανοίξει το 2024
Παναγία των Παρισίων: Όταν ανοίξει ξανά, θα είναι «απαλλαγμένη από 150 χρόνια σκόνης»
ΠΟΤΕ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Κακοκαιρία Byron: Υποδομές στα όρια των αντοχών τους - Προβλήματα σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα
17:20
Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» - Οι τελευταίες στιγμές της (pics)
17:19
Μητσοτάκης: «Αν βρούμε φυσικό αέριο αλλάζουν τα πάντα» - Οι σχέσεις με ΗΠΑ, η Τουρκία και το SAFE
17:03
Αγρότες: Η στιγμή που τρακτέρ τρέχει με όπισθεν να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό - «Πάτα τον» φώναζαν (vid)
16:54