ΚΟΣΜΟΣ

Κρούσματα λιστερίωσης μετά από τρεις θανάτους που συνδέονται με παγωτομηχανές

Κρούσματα λιστερίωσης μετά από τρεις θανάτους που συνδέονται με παγωτομηχανές
Τα έξι άτομα νοσηλεύτηκαν μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 22 Ιουλίου και τα γενετικά αποτυπώματα από τα βακτήρια μέσα στα μιλκσέικ έδειξε ότι ήταν το ίδιο στέλεχος της Listeria που πυροδότησε τις νοσηλείες, λέει το τμήμα υγείας των ΗΠΑ. photo/Unsplash

Τρεις άνθρωποι πέθαναν και άλλοι τρεις νοσηλεύτηκαν αφού ήπιαν μιλκσέικ μολυσμένα με βακτηρίδιο Listeria από εστιατόριο στην Τακόμα της Ουάσιγκτον, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κρούσμα συνδέθηκε με μηχανές παγωτού που δεν είχαν καθαριστεί σωστά σε ένα εστιατόριο Frugals στην Τακόμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Πολιτείας της Ουάσιγκτον. Η λιστέρια μπορεί να επηρεάσει άτομα έως και 70 ημέρες μετά την κατανάλωση και τα μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν έως τις 7 Αυγούστου, ανέφερε η ανακοίνωση.

Τα έξι άτομα νοσηλεύτηκαν μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 22 Ιουλίου και τα γενετικά αποτυπώματα από τα βακτήρια μέσα στα μιλκσέικ έδειξε ότι ήταν το ίδιο στέλεχος της Listeria που πυροδότησε τις νοσηλείες, λέει το τμήμα υγείας.

Δύο από τους τρεις που επέζησαν είπαν ότι είχαν ένα μιλκσέικ από τα ίδια Frugals στην Τακόμα πριν αρρωστήσουν.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Listeria περιλαμβάνουν πυρετό και μυϊκούς πόνους και μερικές φορές διάρροια ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Άλλα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις.

Το υπουργείο Υγείας είπε ότι κανένα άλλο εστιατόριο Frugals δεν πιστεύεται ότι επηρεάζεται από το ξέσπασμα.

Όποιος έφαγε στο εστιατόριο Τακόμα μεταξύ 29 Μαΐου και 7 Αυγούστου και εμφανίζει συμπτώματα Listeria, καλείται να επικοινωνήσει με έναν γιατρό, προειδοποίησε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το βακτήριο Listeria monocytogene προκαλεί περίπου 1.600 περιπτώσεις λιστερίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως. Περίπου 260 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο.

Προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, βρέφη και ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι έγκυες γυναίκες έχουν περίπου 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από λιστερίωση και οι έγκυες Ισπανόφωνες γυναίκες έχουν 24 φορές περισσότερες πιθανότητες, σύμφωνα με το CDC.

Listeria warning issued after three deaths linked to contaminated ice cream machines

ΔΗΜΟΦΙΛΗ