ΚΟΣΜΟΣ

Μενέντεζ για Κύπρο: Βλέπει απειλή προσάρτησης των κατεχομένων και ζητά ψήφισμα ΟΗΕ για την Πύλα

Μενέντεζ για Κύπρο: Βλέπει απειλή προσάρτησης των κατεχομένων και ζητά ψήφισμα ΟΗΕ για την Πύλα
Στην Κύπρο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ AP Photo/Jose Luis Magana

«Η επίθεση κατά των κυανόκρανων των ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα ήταν μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει άμεσα να περάσει ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση σε κυπριακό έδαφος»: 

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε ομιλία του σήμερα, Πέμπτη, 24/8, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο Kύπρου, στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο αμερικανός πολιτικός έκανε λόγο για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μενέντεζ επεσήμανε πως η πρόταση του Ερντογάν για εποικισμό του Αμμοχώστου παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι που οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν σθεναρά.

Μιλώντας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, άλλων επισήμων και πολλών αποδήμων Κυπρίων, ο Μενέντεζ επέκρινε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη» ενώ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

Παράνομη κατοχή

«Γιατί μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ.

«Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε.

Ο Μενέντεζ ανέφερε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου. […] Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ