ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν σοβαρά τη μετανάστευση των πτηνών   

Βουλγαρία: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν σοβαρά τη μετανάστευση των πτηνών   
Susan Frazier /Pixabay

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, θα επηρεάσουν πολύ σοβαρά τη μετανάστευση των πτηνών: Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο ορνιθολόγος Δρ Πέτερ Γιάνκοβ από το κέντρο προστασίας της φύσης «Poda» που διαχειρίζεται η Βουλγαρική Εταιρία για την Προστασία των Πτηνών (BSPB).

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι οι ισχυροί άνεμοι, οι καύσωνες, οι υψηλές θερμοκρασίες, τα ξαφνικά κύματα ψύχους και η βροχή εμποδίζουν τα πουλιά να πραγματοποιούν τα ταξίδια τους. Επηρεάζουν κυρίως το πέταγμα των πελαργών, των πελεκάνων και των αρπακτικών πτηνών.

Αυτά τα πουλιά πετούν παθητικά, δηλαδή με σταθερά φτερά, χρησιμοποιώντας τις ροές θερμού αέρα, εξήγησε ο Γιάνκοβ.

Έδωσε το παράδειγμα των πρόσφατων ισχυρών ανέμων στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, που εμπόδισαν τους πελαργούς να πετάξουν νότια.

Ο ορνιθολόγος εξήγησε ότι η μετανάστευση των πτηνών έχει σχέση με τη διάρκεια της ημέρας: «Η μετανάστευση των πτηνών άρχισε στα τέλη Ιουλίου». Για τον Γιάνκοβ, η μετανάστευση είναι μια παρέλαση της φύσης στην οποία το κοπάδι των πουλιών παίρνει διαφορετικό σχήμα. Υπογράμμισε ότι τα πουλιά τείνουν να αποφεύγουν την ανοιχτή θάλασσα και υπενθύμισε ότι μία από τις δύο μεγαλύτερες μεταναστευτικές οδούς στην Ευρώπη, η Via Pontica, διασχίζει τη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι πελαργοί, μαζί με ορισμένα είδη γλάρων και γλαρονιών, είναι από τα πρώτα πουλιά που φεύγουν από τη Βουλγαρία. Οι πιο έντονες ροές λευκών πελαργών είναι πάνω από το Μπουργκάς, καθώς η πόλη βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Μαύρης Θάλασσας και έτσι τα πουλιά την παρακάμπτουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ