ΚΟΣΜΟΣ

Πώς οι επαφές με τη Μόσχα αλλάζουν τη Βόρεια Κορέα - Γιατί προβληματίζεται η Κίνα

Πώς οι επαφές με τη Μόσχα αλλάζουν τη Βόρεια Κορέα - Γιατί προβληματίζεται η Κίνα
Οι Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους το 2019 (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File)

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε μετά από τρία χρόνια περισσότερες από τρεις ημέρες σε ξένα εδάφη και μπορεί οι πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν υπάρχει τίποτε γραπτό ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ και Μόσχα αναφορικά με την προμήθεια όπλων αλλά είναι δεδομένο πως η Βόρεια Κορέα γίνεται μία νέα, μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη οντότητα στα παγκόσμια πράγματα.

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας πέρα από τις τυπικές φωτογραφίες και τα πλάνα με Ρώσους αξιωματούχους και τα πλάνα από τα ρωσικά δίκτυα με τον Ρώσο ομόλογό του δεν έχει παραχωρήσει στην παραμικρή τοποθέτηση ή δήλωση και αυτό δεν είναι «ξένο» τόσο για τον τρόπο που κινείται όσο και για την ιδιοσυγκρασία του.

Το ίδιο, όμως, έχει πράξει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συνήθως δεν φείδεται δημοσίων εμφανίσεων…

Αυτό που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε Πιονγιάνγκ και Μόσχα, Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει σχέση μόνο με το παρόν, σημειώνουν διεθνείς αναλυτές.

Αυτό που φαίνεται να δημιουργείται αφορά κυρίως τη μεταμόρφωση της Βορείου Κορέας και του Κιμ Γιονγκ Ουν σε κάτι νέο με άγνωστο αλλά άκρως επικίνδυνο αντίκτυπο για την ασφάλεια του πλανήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ανακοίνωση από τις αρχές της Βορείου Κορέας πως η χώρα ανοίγει ξανά μετά από τρεισήμισι χρόνια τα σύνορά της…

Στην ανακοίνωση βέβαια δεν αναφέρεται το για ποιους.

Σύμφωνα με το CNNi εδώ και έναν περίπου μήνα εκτελούνται ξανά πτήσεις από και προς Κίνα και Ρωσία ενώ παράλληλα έχει δοθεί άδεια στους πολίτες της χώρας που διαμένουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν μπαίνοντας σε καραντίνα μίας εβδομάδας.

Η Βόρεια Κορέα είναι κλείσει τα σύνορά της λόγω κορωνοϊού και είναι μία από τις τελευταίες που αίρει τους περιορισμούς.

Η νέα εικόνα της Πιονγιάνγκ στην οποία έρχονται να προστεθούν «πινελιές» από την Μόσχα φαίνεται πως θα περιλαμβάνει μία πιο εξωστρεφή προσέγγιση και μάλιστα πολυεπίπεδη. Εκτός από την εμβάθυνση της συνεργασίας σε στρατιωτικόπολεμικό επίπεδο το «λίφτινγκ» που ο Πούτιν επιχειρεί να κάνει στον Κιμ σύμφωνα με πηγές από τις ΗΠΑ φαίνεται να έχει προτείνει και επαφές με τους νέους στενούς συνεργάτες της Ρωσίας.

Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται μόνο η Λευκορωσία του Λουκασένκο ή το Ιράν αλλά και αρκετές χώρες της κεντρικής Αφρικής… Μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι ο Πούτιν επιχειρεί να βάλει την πλέον απομονωμένη χώρα του πλανήτη για πρώτη φορά σε «σαλόνια» στα οποία πριν από μερικούς μήνες όχι απλά δεν μπορούσε να προσκληθεί αλλά ούτε και να πλησιάσει.

Η συνάντηση Κιμ – Πούτιν φαίνεται από τα «απόνερα» πως περιείχε ένα πολύ σημαντικότερο σχέδιο είτε από την πλευρά της Ρωσίας είτε από την πλευρά της Βορειού Κορέας για το κοινό μέλλον των δύο ηγετών.

Ο Βορειοκορετάτης ηγέτης φαίνεται πως εκτός από τα «επίγεια» που θα αξιώσει από τον Πούτιν για να παραχωρήσει ένα σημαντικό μέρος από το οπλοστάσιό του έχει πάρει απόφαση να κόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την Πιονγιάνγκ αποκλειστικά με το Πεκίνο εδώ και δεκαετίες. Η επιλογή του Κιμ Γιονγκ Ουν παραμένει άγνωστο εάν θα αποδώσει αυτά που αναμένει αλλά είναι σίγουρο πως έχει δημιουργήσει ανησυχία εντός των τειχών του «κόκκινου δράκου».

Διαρροές συνήθως δεν υπάρχουν από την πλευρά της Κίνας αλλά αυτή την φορά είναι μεγάλος ο αριθμός των δημοσιευμάτων που διατηρούν απόσταση από όσα έλαβαν χώρα στη Ρωσία.

Από την πλευρά της Δύσης, οι εξελίξεις έχουν -όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις- διπλή ανάγνωση: από την μία για τις ΗΠΑ η νέα στενή φίλη της Ρωσίας είναι ένας άκρος επικίνδυνος παράγοντας ειδικά για φίλους και συμμάχους στην Κορεατική και όχι μόνο χερσόνησο αλλά και από την άλλη «θρυλείται» πως στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν δέχθηκε με ένα ελαφρύ μειδίαμα την είδηση πως το Πεκίνο βγαίνει πιο αποδυναμωμένο μετά το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ