ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Εξουδετερώσαμε» πολλούς Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ

Τουρκία: «Εξουδετερώσαμε» πολλούς Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ
(AP Photo/Ali Unal)

Αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, εξαπέλυσε αργά το βράδυ της Κυριακής 01/10 ο τουρκικός στρατός, με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας να υποστηρίζει ότι εξουδετέρωσε πολλούς Κούρδους μαχητές και ότι κατέστρεψε τις αποθήκες και τα καταφύγιά τους.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί ήρθαν ως αντίποινα, λίγες ώρες αφότου δύο δράστες πυροδότησαν βόμβα κοντά σε κυβερνητικά κτήρια στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα το πρωί της ίδιας μέρας. Το PKK -το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση- ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας. Και οι δύο δράστες σκοτώθηκαν, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Συνολικά 20 στόχοι καταστράφηκαν, αποτελούμενοι από σπήλαια, καταφύγια και αποθήκες που χρησιμοποιούσε η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο, προσθέτοντας ότι πολλοί μαχητές «εξουδετερώθηκαν».

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν στις περιοχές Μετίνα, Χακούρκ, Καντίλ και Γκαρα στο βόρειο Ιράκ στις 9 μ.μ. (18:00 GMT) και ελήφθη κάθε μέτρο για την αποφυγή ζημιών στους πολίτες και στο περιβάλλον.

Νωρίτερα την Κυριακή, πλάνα CCTV που εξασφάλισε το Reuters έδειχναν ένα όχημα να φτάνει στην κεντρική πύλη της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών και έναν από τους επιβαίνοντες να περπατά γρήγορα προς το κτήριο προτού σημειωθεί η έκρηξη. Ο άλλος έμεινε στο δρόμο.

Ο ένας δράστης ανατινάχθηκε και οι Αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν τον άλλο, είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Η έκρηξη ταρακούνησε μια συνοικία που στεγάζει υπουργικά κτήρια και το κοντινό κοινοβούλιο.

Η βόμβα στη λεωφόρο Ατατούρκ ήταν η πρώτη στην Άγκυρα από το 2016, όταν ένα κύμα φονικών επιθέσεων σημειώθηκε στη χώρα και συνέπεσε με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου.

Στη βραδινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι δράστες της αποτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης, όπως χαρακτηρίζεται, χρησιμοποίησαν ένα όχημα το οποίο έκλεψαν από έναν πολίτη τον οποίο δολοφόνησαν.

Οι διασυνδέσεις ενός από τους δράστες με το PKK έχουν επιβεβαιωθεί, με το υπουργείο να προσθέτει ότι οι έρευνες για τον άλλο δράστη συνεχίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ