ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στην Άγκυρα: «Όρκος» Ερντογάν για πάταξη της τρομοκρατίας - Απάντηση με βομβαρδισμό στο Ιράκ

Επίθεση στην Άγκυρα: «Όρκος» Ερντογάν για πάταξη της τρομοκρατίας - Απάντηση με βομβαρδισμό στο Ιράκ
AP Photo/Ali Unal

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στην Τουρκία μετά το τρομοκρατικό «χτύπημα» στην καρδιά της γειτονικής χώρας την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το κουρδικό PKK και μάλιστα σε ένα από τα θεωρητικά πιο ασφαλή κτήρια της Άγκυρας, το υπουργείο Εσωτερικών. Αργά το βράδυ της Κυριακής, μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους μαχητών του PKK στο Βόρειο Ιράκ.

Το απόγευμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας από την εναρκτήρια συνεδρίαση της 28ης τουρκικής εθνοσυνέλευσης, έριξε βέλη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης γενικότερα, λέγοντας πως δεν θα αφήσει τους τρομοκράτες να πετύχουν τους στόχους τους. Το βράδυ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της Γενικής Κρατικής Ασφάλειας και στη συνέχεια ακολούθησαν διαδοχικά ραντεβού στην τουρκική βουλή, με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τούρκο εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και αρχηγό της Εθνικιστικής Δράσης (MHP), όπως αναφέρει το CNN TÜRK, διέρρευσε η πληροφορία ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε από τους τρομοκράτες ήταν σοβιετικής κατασκευής. Οι δύο άνδρες, έδωσαν «υπόσχεση για αγώνα μέχρι τέλους, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες για την αποφασιστική πάταξη της τρομοκρατίας, της βίας και του μίσους κατά της Τουρκίας».

Αντίποινα με αεροπορικές επιδρομές

Αεροπορικές επιδρομές με βομβαρδισμούς πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, ώρες μετά την έκρηξη αυτοκτονίας στο υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Κυριακής, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ μετά την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε το πρωί στο κέντρο της Άγκυρας. Από τις επιδρομές καταστράφηκαν 20 στόχοι:

«Έγιναν αεροπορικές επιδρομές σε τρομοκρατικούς στόχους στις περιοχές Metina, Hakurk, Qandil και Gara στο βόρειο Ιράκ. Συνολικά 20 τρομοκρατικοί στόχοι καταστράφηκαν και μεγάλος αριθμός τρομοκρατών εξουδετερώθηκε», ανέφερε η δήλωση.

Οι κινήσεις και η διαδρομή Καισάρεια - Άγκυρα

Πληροφορίες για το πώς έδρασαν τα μέλη του PKK που πραγματοποίησαν την επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών, στην Άγκυρα, βγάζουν στο φως της δημοσιότητας τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δράστες έκλεψαν το όχημα που χρησιμοποίησαν στην επίθεση, στην Άγκυρα, από έναν κτηνίατρο στην Καισάρεια, τον οποίο εκτέλεσαν εν ψυχρώ, πετώντας τη σορό του σε ένα χαντάκι.

Ακολούθως πήραν το αυτοκίνητο και μόλις έφτασαν μπροστά στην πύλη του κτηρίου του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα, υλοποίησαν τα σχέδιά τους. Ο ένας εκ των δραστών φαίνεται στο βίντεο να κρατά όπλο και να ανατινάζεται μπροστά στην πύλη του κτηρίου, ενώ ο δεύτερος είναι πιο πίσω, στο όχημα, όπου δέχεται τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, πέφτοντας επίσης νεκρός.

Το PKK απειλεί και για νέο «χτύπημα»

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας το πρωί στην Άγκυρα, μπροστά από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών: «Μια πράξη θυσίας διαπράχθηκε εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα που συνδέεται με την Ταξιαρχία μας των Αθανάτων», ανέφερε η ένοπλη ομάδα στο μέσο ενημέρωσης ANF που πρόσκειται στο κουρδικό κίνημα. Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και από πολλές χώρες της Δύσης.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για επόμενο χτύπημα: «Είναι μια πράξη αυτοάμυνας που στοχεύει στην προειδοποίηση ενάντια στη σφαγή και τις φασιστικές πιέσεις στον λαό του Κουρδιστάν και σε όλους τους δημοκρατικούς κύκλους. Εάν το γενοκτονικό φασιστικό καθεστώς AKP-MHP συνεχίσει να διαπράττει αυτά τα εγκλήματα, οι νόμιμες ενέργειες της επαναστατικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν».

Η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για την τρομοκρατία

Ο Ερντογάν σήμερα απασφάλισε κατά της Ε.Ε. δηλώνοντας ξεκάθαρα πως: «Δεν περιμένουμε καμία βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Την ίδια στάση τηρεί και στο ΝΑΤΟ, καθώς από τον Μάιο του 2022, η Τουρκία κωλυσιεργεί στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι η σκανδιναβική χώρα είναι επιεικής απέναντι στους «τρομοκράτες» και τα κουρδικά κινήματα.

Ωστόσο, σήμερα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε σε ανακοίνωση πως η χώρα του «επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη δέσμευσή της υπέρ μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την Τουρκία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Η Αθήνα στο πλευρό της Άγκυρας

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζει η σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην είσοδο του υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην 'Αγκυρα», αναφέρει το υπουργείο χαρακτηριστικά στο Twitter.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», προσθέτει.

Σύσσωμη η Ευρώπη καταδίκασε την επίθεση

Εκτός από την Αθήνα και τη Στοκχόλμη, όμως, σύσσωμοι οι ξένοι αξιωματούχοι προσέφεραν την υποστήριξή τους στην Τουρκία, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» τους και καταδικάζοντας την επίθεση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και έστειλε μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ σημείωσε: «Σοκαρίστηκα από την τρομοκρατική επίθεση στην Άνκαρα». Ο Μισέλ καταδίκασε έντονα την επίθεση με στόχο τον τραυματισμό του τουρκικού λαού. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβε ότι η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Τουρκία και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Παράλληλα, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία, καθώς και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα καταδίκασαν επίσης την επίθεση.

Στήριξη και των ΗΠΑ στην Τουρκία

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την επίθεση στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα σήμερα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Απορρίπτουμε κάθε μορφή τρομοκρατίας και στεκόμαστε στο πλευρό της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία και του τουρκικού λαού».

«Ξύπνησαν» μνήμες από το παρελθόν

Η σημερινή έκρηξη ήταν η πρώτη στην Άγκυρα από το 2016 και σημειώθηκε την ημέρα που το κοινοβούλιο επρόκειτο να ανοίξει τη νέα του συνεδρίαση. Η τρομοκρατική ενέργεια, παρότι δεν υπήρξαν θύματα πολίτες, ανέσυρε στη μνήμη την πολύνεκρη (έξι νεκροί, 81 τραυματίες) βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί πέρυσι, στις 13 Νοεμβρίου του 2022 στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στη λεωφόρο Ιστικλάρ στην περιοχή Μπεγιόγλου. Τότε, δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, αλλά αποδόθηκε και αυτή στο PKK.

Ωστόσο, σχεδόν για μια ολόκληρη δεκαετία, η Τουρκία στιγματίζεται από τρομοκρατικά χτυπήματα την ευθύνη των οποίων έχουν αναλάβει άλλοτε οι αυτονομιστές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και άλλοτε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

  • Τον Οκτώβριο του 2015, μια επίθεση μπροστά στον κεντρικό σταθμό της Άγκυρας η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, προκαλώντας τον θάνατο 109 ανθρώπων.
  • Στις 12 Ιανουαρίου του 2016, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά που έφερε επάνω του, εναντίον ομάδας Γερμανών τουριστών, σκοτώνοντας 12 από αυτούς. Οι τουρκικές αρχές συνέδεσαν τον δράστη με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη.
  • Στις 19 Μαρτίου του 2016, βομβιστική επίθεση «καμικάζι» σημειώθηκε στη διάσημη πεζοδρομημένη και εμπορική λεωφόρο Ιστικλάλ, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων τουριστών, τριών Ισραηλινών και ενός Ιρανού. Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος.
  • Τον ίδιο μήνα του 2016, παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην κεντρική συνοικία Κιζιλάι, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 125. Η ευθύνη για την επίθεση αποδόθηκε στην TAK, μια μικρή ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο PKK.
  • Στις 7 Ιουνίου του 2016, 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε μια επίθεση με αυτοκίνητο με παγιδευμένα εκρηκτικά. Στόχος της επίθεσης ήταν ένα λεωφορείο της αστυνομίας στο Μπεγιαζίτ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν «Τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν».
  • Στις 28 Ιουνίου του 2016, καταγράφηκε η τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, από την οποία σκοτώθηκαν 45 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 19 αλλοδαποί. Τρεις βομβιστές καμικάζι άνοιξαν πυρ στον τερματικό σταθμό πριν πυροδοτήσουν τις εκρηκτικές ύλες. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.
  • Στις 10 Δεκεμβρίου 2016, υπήρξε διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας που άφησε πίσω της 47 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 39 αστυνομικούς. Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από την έκρηξη εκρηκτικών υλών που ήταν παγιδευμένα σε ένα όχημα που ήταν σταθευμένο κοντά σε ομάδα αστυνομικών. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ένας βομβιστής «καμικάζι» ενεργοποίησε εκρηκτικό μηχανισμός εναντίον δεύτερης ομάδας αστυνομικών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (TAK), μια ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
  • Στα μεγάλα «χτυπήματα» στην Τουρκία συμπεριλαμβάνεται και αυτό της 1ης Ιανουαρίου 2017, όταν 39 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 27 αλλοδαποί, έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς σε πολυτελές νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ