ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Στρατιωτικό υλικό στέλνει στη Ρωσία η Βόρεια Κορέα για την εισβολή στην Ουκρανία

Λευκός Οίκος: Στρατιωτικό υλικό στέλνει στη Ρωσία η Βόρεια Κορέα για την εισβολή στην Ουκρανία
O ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Η Βόρεια Κορέα παρέδωσε τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από χίλια εμπορευματοκιβώτια με στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά στη Ρωσία»: Αυτό δήλωσε την Παρασκευή 13/10, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι.

Το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί «για επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και για να σκοτωθούν ουκρανοί άμαχοι», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Όπως τόνισε ο Κέρμπι «σε αντάλλαγμα η Βόρεια Κορέα θέλει να λάβει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και εξελιγμένες τεχνολογίες, ιδίως αεροσκάφη, πυραύλων, τεθωρακισμένα και υλικό για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παρατηρήσει «εκφορτώσεις από ρωσικά πλοία εμπορευματοκιβωτίων στη Βόρεια Κορέα, που μπορεί να αποτελούσαν τις πρώτες παραδόσεις» ρωσικού στρατιωτικού υλικού, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο.

Αυτή η «στρατιωτική συνεργασία σε πλήρη ανάπτυξη ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα», συμπεριλαμβανομένης «της μεταφοράς τεχνολογιών», αποτελεί «απειλή για την περιφέρεια και το διεθνές καθεστώς μη διάδοσης», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας παράλληλα το διεθνές εμπάργκο στην Πιονγκ Γιάνγκ.

«Καταδικάζουμε» τη Βόρεια Κορέα διότι προμήθευσε τη Ρωσία με στρατιωτικό υλικό, επέμεινε.

Τον Σεπτέμβριο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο ρωσικό έδαφος, με τις συνομιλίες τους να επικεντρώνονται σε στρατιωτικά ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ