ΚΟΣΜΟΣ

Στις ΗΠΑ αγοράζεις Ferrari με κρυπτονομίσματα - Kαι στην Ευρώπη μέσα στο 2024

Στις ΗΠΑ αγοράζεις Ferrari με κρυπτονομίσματα - Kαι στην Ευρώπη μέσα στο 2024
AP Photo/Andrew Medichini

Η Ferrari άρχισε να δέχεται στις ΗΠΑ πληρωμές σε κρυπτονομίσματα για τα πολυτελή σπορ αυτοκίνητά της και θα επεκτείνει το σχετικό πρόγραμμά της και στην Ευρώπη, έπειτα από αιτήματα εύπορων πελατών της.

Η Ferrari επισήμανε πως έλαβε την απόφαση για τα κρυπτονομίσματα ως απάντηση σε αιτήματα από την αγορά και αντιπροσώπους, καθώς και από πελάτες της οι οποίοι έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εμπορικός διευθυντής της Ferrari Ενρίκο Γκαλιέρα, «κάποιοι είναι νεαροί επενδυτές, οι οποίοι οικοδόμησαν τις περιουσίες τους γύρω από κρυπτονομίσματα. Κάποιοι άλλοι είναι πιο παραδοσιακοί επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους».

Η μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών blue-chip έχουν παραμείνει μακριά από τα κρυπτονομίσματα, καθώς η αστάθεια του bitcoin και άλλων τέτοιων νομισμάτων τα καθιστά μη πρακτικά για το εμπόριο.

Οι ετερόκλητες κανονιστικές ρυθμίσεις και η χρήση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας έχουν επίσης εμποδίσει τη διάδοση των κρυπτονομισμάτων ως μέσου πληρωμής.

Ρυπαίνουν το περιβάλλον

Στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνεται η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, η οποία άρχισε το 2021 να δέχεται πληρωμές σε bitcoin, το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα, όμως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ίλον Μασκ τις σταμάτησε, εξαιτίας ανησυχιών για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Γκαλιέρα, τα κρυπτονομίσματα έχουν κάνει προσπάθειες να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους μέσω της εισαγωγής νέου λογισμικού και μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Ο στόχος μας να έχουμε φθάσει μέχρι το 2030 σε ουδετερότητα άνθρακα κατά μήκος όλης της αλυσίδας μας είναι απολύτως επιβεβαιωμένος», δήλωσε στη συνέντευξη.

Στην Ευρώπη

Ο Γκαλιέρα δεν είπε πόσα αυτοκίνητα περιμένει η Ferrari ότι θα πουλήσει έναντι κρυπτονομισμάτων.

Δήλωσε πως το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών της εταιρείας είναι ισχυρό και γεμάτο μέχρι το 2025, όμως η εταιρεία θέλει να δοκιμάσει αυτό το επεκτεινόμενο σύμπαν. «Αυτό θα μας βοηθήσει να συνδεθούμε με ανθρώπους που δεν είναι απαραίτητα πελάτες μας, αλλά θα μπορούσαν να αγοράσουν μια Ferrari», δήλωσε.

Η ιταλική εταιρεία, η οποία το 2022 πούλησε 13.200 αυτοκίνητα σε τιμές από περισσότερα από 200.000 ευρώ μέχρι και 2 εκατομμύρια ευρώ, σχεδιάζει να επεκτείνει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 και στην Ευρώπη το πρόγραμμά της για αγορές αυτοκινήτων της με κρυπτονομίσματα και στη συνέχεια και σε άλλες περιφέρειες στις οποίες είναι νομίμως δεκτά τα κρυπτονομίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ