ΚΟΣΜΟΣ

Πανεπιστήμιο ΟΗΕ:  Πώς επηρεάζουν τα διαστημικά σκουπίδια το μέλλον του πλανήτη

Πανεπιστήμιο ΟΗΕ:  Πώς επηρεάζουν τα διαστημικά σκουπίδια το μέλλον του πλανήτη
Unsplash / Bryan Goff

Από τα 34.260 αντικείμενα που κινούνται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη Γη, μόνο το 25% είναι λειτουργικοί δορυφόροι. Τα υπόλοιπα είναι σκουπίδια- σπασμένοι δορυφόροι ή πεταμένα κομμάτια πυραύλων- τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά την ισορροπία του διαστήματος.

Αυτό διαπιστώνει σε έκθεσή του το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζοντας τα διαστημικά σκουπίδια ως ένα από τα έξι σημεία καμπής που μπορεί να σημαδέψουν ανεξίτηλα το μέλλον των ανθρώπων και του πλανήτη.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 130 εκατομμύρια συντρίμμια στο Διάστημα που είναι πολύ μικρά για να εντοπιστούν, με διαστάσεις μεταξύ ενός χιλιοστού και ενός εκατοστού.

Τα διαστημικά συντρίμμια ταξιδεύουν με ταχύτητα άνω των 25.000 χλμ/ ώρα και ακόμα και τα μικρότερα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά αν βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης με ο,τιδήποτε άλλο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την αυξανόμενη εκτόξευση όλο και περισσότερων αντικειμένων στο Διάστημα με αποτέλεσμα τα συντρίμμια να συσσωρεύονται.

Τα όρια της καταστροφής

Τα σημεία καμπής ορίζονται ως τα όρια της καταστροφής. Εάν ξεπεραστούν θα συνετελεστούν αλλαγές με μη αναστρέψιμες, καταστροφικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Τότε, ένα κοινωνικό σύστημα ή ένα οικοσύστημα δεν θα είναι πλέον σε θέση να αντισταθμίσει τους κινδύνους και να παρέχει τις αναμενόμενες λειτουργίες του. Μετά το σημείο μηδέν, ο κίνδυνος καταστροφικών επιπτώσεων αυξάνεται σημαντικά.

Αλυσιδωτές συγκρούσεις

Το σημείο καμπής στον τομέα των διαστημικών σκουπιδιών είναι, σύμφωνα με την έκθεση, η περίοδος κατά την οποία η τροχιά της Γης θα γεμίσει τόσο πολύ με συντρίμμια, ώστε θα αρκεί μια και μόνη σύγκρουση για να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση συγκρούσεων που θα απειλήσουν πρωτίστως τους δορυφόρους και στη συνέχεια και την Γη.

Ορατές οι επιπτώσεις

Η έκθεση δημοσιεύεται ένα μήνα πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα και αναδεικνύει το γεγονός πως η κλιματική αλλαγή παίζει πλέον πολύ μεγάλο ρόλο στην επιβίωση του πλανήτη: Μας ωθεί προς αυτά τα σημεία καμπής και οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές σε χώρες όλου του κόσμου.

Εξαφάνιση ειδών - εξάντληση υδάτων

Οι υπόλοιποι κίνδυνοι για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα που αναλύονται στην έκθεση, είναι:

  • Η επιτάχυνση των εξαφανίσεων ειδών στον πλανήτη, που μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές εξαφανίσεις εξαρτώμενων ειδών, ακόμα και κατάρρευση ολόκληρου του οικοσυστήματος
  • Η εξάντληση των υπόγειων υδάτων που μπορεί να επιφέρει την απώλεια της πρόσβασης των ανθρώπων σε πόρους γλυκού νερού
  • Το λιώσιμο των παγετώνων που λόγω της υπερθέρμανσης συμβαίνει σήμερα δυο φορές πιο γρήγορα από ό,τι τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
  • Οι συχνότεροι και εντονότεροι καύσωνες που είναι υπεύθυνοι για κατά μέσο όρο 500.000 επιπλέον θανάτους ετησίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες
  • Η αδυναμία των ανθρώπων να ασφαλίζονται σε περιπτώσεις καταστροφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ