ΚΟΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος αρνήθηκε να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας στις συνομιλίες με τον επικεφαλής της CIA

Η Αίγυπτος αρνήθηκε να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας στις συνομιλίες με τον επικεφαλής της CIA
O Αίγυπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Lewis Joly, Pool, File

Αρνητική στο ενδεχόμενο η Αίγυπτος να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας μέχρι να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή μετά την ήττα της Χαμάς όπως της προτάσθηκε από τις ΗΠΑ εμφανίστηκε η ηγεσία της χώρας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς απέρριψε, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, την πρόταση να αναλάβει η βορειοαφρικανική χώρα τη διαχείριση της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή μετά την ήττα της Χαμάς.

Ο Σίσι και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμέλ, συζήτησαν την πρόταση με τον Μπερνς, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα έπαιζε ρόλο στην εξάλειψη της Χαμάς, καθώς τη χρειάζεται για να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας στα σύνορα της χώρας με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στο ABC που μεταδόθηκε τη Δευτέρα (6/11), είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας «επ αόριστον» ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

«Νομίζω ότι το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια, καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ που απέρριψαν την πρόταση του Νετανιάχου. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε την Τετάρτη (8/11) ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να επιβάλει κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ίσως υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μετά τη λήξη της σύρραξης με τη Χαμάς.

«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου… Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα. Η πραγματικότητα επί του εδάφους είναι ότι ίσως χρειαστεί κάποια μεταβατική περίοδος μετά τη λήξη της σύρραξης, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη ο Παλαιστινιακός λαός να παίξει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα κατοχή, όπως είμαστε και ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκτοπισμός του Παλαιστινιακού πληθυσμού», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ