ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Αγωνία για επέκταση της εκεχειρίας - Οι όροι του Ισραήλ στη Χαμάς με φόντο τους ομήρους

Γάζα: Αγωνία για επέκταση της εκεχειρίας - Οι όροι του Ισραήλ στη Χαμάς με φόντο τους ομήρους
AP Photo/Leo Correa

Μπορεί το βράδυ της Κυριακής να ολοκληρώθηκε επιτυχώς και το τρίτο στάδιο της τετραήμερης εκεχειρίας στη Γάζα με τη Χαμάς να απελευθερώνει άλλους 17 ομήρους και το Ισραήλ να παραδίδει επιπλέον 39 Παλαιστινίους κρατούμενους, όμως, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στη διεθνή κοινότητα, καθώς τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η κατάπαυση του πυρός.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν πάρει «φωτιά» και αυτό που μένει να φανεί είναι εάν θα έρθουν σε νέα συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς ή εάν η ανταλλαγή που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα θα είναι η τελευταία και από το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει επανέναρξη του πολέμου.

Ο ρόλος του Ερντογάν

Χαρακτηριστικό της διεθνούς πίεσης που ασκείται τις τελευταίες ώρες σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο είναι οι διαδοχικές επικοινωνίες μεταξύ Μπάιντεν - Νετανιάχου, αλλά και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι. Την ίδια ώρα, ανώτατοι αξιωματούχοι του Κατάρ και της Αιγύπτου δίνουν τον δικό τους αγώνα δρόμου, προκειμένου να πετύχουν άλλο ένα «μικρό θαύμα», όπως αυτό στο θρίλερ του Σαββάτου που κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή απέτρεψαν την πρόωρη διακοπή της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν αργά το βράδυ της Κυριακής διεθνή ΜΜΕ, οι ηγέτες των εμπλεκομένων πλευρών, αλλά και των «διαπραγματευτών» συζητούν πάνω σε τρία σημαντικά σημεία για την επίτευξη συμφωνίας:

  • Την επέκταση της εκεχειρίας δίνοντας συνέχεια στην ανταλλαγή ομήρων - κρατουμένων.
  • Τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα.
  • Την επίτευξη μόνιμης παύσης των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή με φόντο την ειρήνη.

Σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε πως ο Ερντογάν σημείωσε τη σημασία της κοινής στάσης του ισλαμικού κόσμου και ότι συνεχίζονται οι εργασίες να καταστήσουν μόνιμη την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ο όρος του Νετανιάχου σε Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η πίεση του Μπάιντεν στον Νετανιάχου για την πιθανότητα επέκτασης της εκεχειρίας. Με δεδομένο ότι η κυριακάτικη ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστινίους κρατούμενους κύλησε ομαλά, οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει στον πλανητάρχη πως: «Θα δεχθούμε την παράταση της εκεχειρίας μόνο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10 ομήρων από τη Χαμάς για κάθε έξτρα ημέρα». Αυτό ήταν και ο όρος που έθεσε ο Νετανιάχου μεταξύ άλλων.

Θετική η Χαμάς σε παράταση 2-4 ημερών

Παράλληλα, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «ενημέρωσε τους μεσολαβητές», δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».

Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες «πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων», είπε η πηγή αυτή.

Σημειώνεται ότι, η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός λήγει το βράδυ της Δευτέρας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Συνεχίζουν τις προσπάθειες Κατάρ και Αίγυπτος

Στο ίδιο πλαίσιο, εντείνουν τις προσπάθειές τους το Κατάρ και η Αίγυπτος που το βράδυ του Σαββάτου, κατάφεραν με δικές τους παρεμβάσεις να μην τιναχτεί στον «αέρα» η συμφωνία λόγω της καθυστέρησης παράδοσης ομήρων και των νέων αιτημάτων που προέβαλε η Χαμάς κατηγορώντας το Ισραήλ για αθέτηση της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαζίντ αλ Ανσάρι δήλωσε στο CNNi: «Αυτό που ελπίζουμε είναι η ώθηση που δημιουργήθηκε από τις μέχρι σήμερα απελευθερώσεις και από τη συμφωνία των τεσσάρων ημερών να μας επιτρέψει να παρατείνουμε την εκεχειρία και κατά συνέπεια να ξεκινήσουμε πιο σοβαρές συζητήσεις για τους υπόλοιπους ομήρους».

Τι είπαν Μπλίνκεν - Σούκρι για την εκεχειρία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε σήμερα στον ομόλογό του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι για να συζητήσουν τα εμπόδια που απειλούν την προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συνολική κατάπαυση του πυρός, όπως έγινε γνωστό από το Κάιρο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Σούκρι τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 15ης Νοεμβρίου, με την οποία ζητούνται «ανθρωπιστικές παύσεις» ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση της ανταλλαγής

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι διευκόλυνε την απελευθέρωση και μετέφερε επιτυχώς 17 ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον IDF, οι ειδικές δυνάμεις παρέλαβαν τους 12 από τους Ισραηλινούς ομήρους, ενώ ακόμη μια γυναίκα 84 ετών μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο.

Σε αντάλλαγμα, απελευθερώθηκαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Λεωφορεία θεάθηκαν να αναχωρούν από τη φυλακή του Οφερ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου είχαν μεταφερθεί οι κρατούμενοι πριν από την αποφυλάκισή τους.

Οι Ισραηλινοί που απελευθερώθηκαν σήμερα ήταν οι εξής:

  • Η Άβιγκεϊλ Αϊτάν, 4 ετών, της οποίας οι γονείς δολοφονήθηκαν και οι δύο στις 7 Οκτωβρίου και έχει δύο επιζώντα αδέλφια, απήχθη μαζί με τους γείτονές της από το Κφαρ Αζά.
  • Η Χαγκάρ Μπροντέζ, 40 ετών, και τα παιδιά της Όφρι, 10 ετών, Γιουβάλ, 9 ετών, και Ορίγια, 4 ετών, αιχμαλωτίστηκαν από το Κφαρ Αζά, ενώ ο σύζυγος/πατέρας τους Άβιχαϊ πολεμούσε τους τρομοκράτες.
  • Τσεν Αλμόγκ Γκολντστέιν, 48 ετών, και Άγκαμ, 17 ετών, Γκαλ, 11 ετών και Ταλ, 9 ετών, που απήχθησαν από το Κφαρ Αζά. Ο πατέρας Ναντάλ και η κόρη τους Γιαμ σκοτώθηκαν στην επίθεση.
  • Έλμα Αβραάμ, 84 ετών, που πιάστηκε όμηρος από το Ναχάλ Οζ.
    Αβίβα Σιγκέλ, 64 ετών, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, αιχμαλωτίστηκε από το Κφαρ Αζά μαζί με τον σύζυγό της, τον Αμερικανό πολίτη Κέιτ Σιγκέλ, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμη στη Γάζα.
  • Οι αδελφές Έλα, 8 ετών και Νταφνά, 15 ετών, που πιάστηκαν αιχμάλωτες από το Ναχάλ Οζ μετά τη δολοφονία του πατέρα τους, Νόαμ, της φίλης του, Ντίκλα και του γιου της, Τομέρ.

IDF: Συμφωνία ή επιστροφή στη μάχη

Την ώρα που οι διπλωμάτες «τρέχουν» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, η Γάζα θυμίζει σεληνιακό τοπίο, με ελάχιστα κτήρια να έχουν απομείνει άθικτα από τις βόμβες.

Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, με τους ασθενείς κυριολεκτικά στο δρόμο. Στα κέντρα όπου διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια ο κόσμος δίνει αγώνα επιβίωσης.

Ωστόσο, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος, Χερζί Χαλεβί, πραγματοποίησε σήμερα αξιολόγηση στη Νότια Διοίκηση στη Beersheba για να εγκρίνει τα σχέδια μάχης για μετά την κατάπαυση του πυρός, όπως ανέφερε ο στρατός. Οι IDF λένε ότι η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με τον διοικητή της Νότιας Διοίκησης και δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τη μάχη και προς τη νότια Γάζα συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε μετά από επτά εβδομάδες πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ